banner565

banner472

banner458

banner457

OSB’ler şehri olmaya aday Manisa, yüksek teknoloji merkezi olmak için koşuyor

Manisa, 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve kuruluş aşamasındaki Demirci OSB, Kırkağaç OSB ve Gölmarmara OSB ve son yıllardaki yüksek katmadeğerli üretim odaklı yatırımlarıyla OSB’ler şehri olmaya aday. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, yüksek teknolojiye dayalı sanayi yatırımlarını Manisa’ya çekmek amacıyla Manisa Merkez’de (Yunt Dağı Eteği) Yüksek Teknoloji İhtisas OSB kurulumu çalışmalarına devam ettiklerini açıklıyor:

DOSYA 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:30
27440
OSB’ler şehri olmaya aday Manisa, yüksek teknoloji merkezi olmak için koşuyor

“Kurulması planlanan OSB’lerle Manisa’nın tarımdaki katmadeğerini kaybetmeden, sanayisiyle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı olması amaçlanmaktadır.” Paranın doğduğu topraklar, Gediz Ovası’nın merkezinde Osmanlı İmparatorluğunu bir cihan devleti yapan padişahların şehzadeliğini geçirdiği; ‘Şehzadeler Şehri’, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii, Hristiyanlığın yayıldığı 7 kutsal kilisenin 3’ü ve sinegogları ile inanç turizminin güçlü oyuncularından, Anemon Lalesi’nin anavatanı, Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm’ün merkezi, şifa veren Mesir Macunu, Manisa Tarzanı, dillere destan Manisa Bezi ile sayısız değerlerin merkezi; Manisa, ticaret, sanayi, tarım ve turizm kenti.
6’sı işletme aşamasında (Manisa OSB, Akhisar OSB, Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas OSB, Manisa Turgutlu OSB, Muradiye OSB, Salihli OSB), 2’si altyapı aşamasında (Kula Deri İhtisas ve Karma OSB, Soma OSB) olmak üzere toplam 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 3000’e yakın işveren barındıran 12 Küçük Sanayi Sitesi (KSS), Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Teknokent (Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi), 30 Ar-Ge merkezi, 5 Tasarım Merkezi, İstanbul Sanayi Odası Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde  (İSO 500) 21 firması, İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 16 firmasıyla Manisa, TİM İlk 100 İhracatçı Listesi’nde 19 firmasıyla Manisa, özellikle beyaz eşya ve televizyon üretimindeki başarısı ve markalı kaliteli sanayi ürünleriyle globalde de iddialı bir endüstri kenti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) verilerine göre; Manisa buzdolabı ihracatında Dünya’da 8., Avrupa’da 3.; çamaşır makinesi ihracatında dünyada 5., Avrupa’da 2.; bulaşık makinesi ihracatında dünyada 12. ve Avrupa’da 9. sırada yer alıyor.
İzmir Limanı ve Adnan Menderes Havaalanı’na yakınlığı, önemli demiryolu ve karayolu arterlerinin geçiş noktasında bulunması, ucuz ve kalifiye işgücüyle yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi Manisa, Manisa TSO raporuna göre; Dünya’da tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yeri, kuru üzüm, tütün, tavuk ve sofralık zeytin üretiminde Türkiye birincisi. Sardes, Aigai ve tarihi ibadet yerleriyle önemli bir tarih ve turizm şehri. Yüzyıllardır süren Uluslararası Mesir Şenlikleri ve müzesi ile kültürel mirasın yaşatıldığı şehir.

Manisa, ileri teknolojideki iddiasıyla Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak
Şehri bize anlatan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, tarihin her döneminde önemli bir yeri olan Manisa’nın; günümüzde de ticaret, sanayi ve tarımın en gözde merkezi olmaya devam ettiğini söylüyor: “Manisa, tarım ve tarih şehri olarak bilinmesinin yanı sıra artan yatırımlarla hem ülkemizde hem de Dünya’da, ürettiği kaliteli sanayi ürünleriyle markalaşmaya başlayan, dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen şehirdir. Yatırıma elverişli coğrafyası ile birçok sektörde faaliyet gösteren, istikrarlı şekilde büyüyen ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan yerli ve yabancı yatırımcıya uzun yıllardır ev sahipliği yapan Manisa OSB, yüzde 99 doluluk oranı, 7.5 milyar dolar dış ticaret hacmi, 224 işletme ile 58.500 kişiye istihdam sağlamakta ve 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapmaktadır.”
Önemli bir ticaret ve sanayi şehri olan Manisa, 4.000’e yakın sanayi işyeri ile bu olguyu desteklediğini, sanayi sicil belgeli firmaların sektörlere ve ilçelere göre dağılımı incelendiğinde çalışan sayısının 121.997 olduğunun görüldüğünü aktaran Vali Karadeniz, en son açıklanan verilere göre Manisa’da İSO İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 21, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 16 firma yer aldığını kaydetti. Manisa’nın aynı zamanda, verimli toprakları ve çalışkan insanlarıyla hem il hem de ülke ekonomisine büyük katmadeğer sağladığının altını çizen Karadeniz, “İlimiz tarım ve hayvancılıkta ülke sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Yılın 283 günü güneşli iklimi ve çok çeşitli sebze ve meyvenin üretimi için uygun teknik koşulların bulunduğu Manisa topraklarında, çay ve fındık hariç tüm ürünlerin üretimi yapılabilmektedir. Tarımda genel olarak modern tarım tekniklerini kullanan üreticilerimiz, kurulan tesisler sayesinde bu ürünleri dünyanın birçok ülkesine de ihraç etmektedir” diyor.
Lojistik ve kalifiye işgücü avantajlarıyla cazip: Önemli liman, demiryolu ve karayollarının geçiş noktasında bulunması ve kalifiye işgücüne sahip olması gibi özellikleriyle Manisa’nın yerli ve yabancı yatırımcıları çektiğini belirten Karadeniz, ilin ‘Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Şehir’ seçildiğini, 2006’da İngiliz Financial Times’ın bir yayını olan Foreign Direct Investment Magazine’nin düzenlediği ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri’ yarışmasında ‘En İyi Potansiyele Sahip Şehir’ kategorisinde de birinci olduğunu, Çinli işletmeler tarafından Dünya’da ‘Yatırım Yapılabilecek En İyi Sanayi Bölgesi’ seçildiğini paylaştı.
“Manisa, OSB’ler şehri olmaya aday”: Manisa OSB’de ABD, Almanya, Belçika, Brezilya, Fransa, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İtalya ve Japonya menşeili %100 yabancı sermayeli 25 şirket ve yabancı ortaklı 13 şirket bulunduğuna da değinen Karadeniz, şu bilgileri veriyor: “Manisa’da son yıllardaki yüksek katmadeğerli üretim odaklı yatırımlarıyla OSB’ler şehri olmaya aday Manisa’da Manisa OSB ve Muradiye OSB, Akhisar OSB, Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas OSB, Kula Deri OSB, Salihli OSB, Turgutlu OSB ve Soma OSB olmak üzere 7 karma OSB ve 1 ihtisas OSB bulunmaktadır. Demirci OSB, Kırkağaç OSB için yer seçim toplantıları yapılmış; Gölmarmara OSB için ön etüt raporu değerlendirilmekte olup uygun görüldüğünde yer seçimi toplantısı yapılacaktır. Yüksek teknolojiye dayalı sanayi yatırımlarını Manisa’ya çekmek amacıyla Manisa Merkez’de (Yunt Dağı Eteği) Yüksek Teknoloji İhtisas OSB kurulumu ile ilgili fizibilite projesi devam etmektedir. Kurulması planlanan OSB’lerle Manisa’nın tarımdaki katmadeğerini kaybetmeden, sanayisiyle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı olması amaçlanmaktadır.”
Manisa OSB’de Yenilik Merkezi Projesi: Türkiye’nin ilk OSB’lerinden biri olan Manisa OSB’nin, ‘Yenilik Merkezi’ projesiyle küresel ölçekte rekabet avantajı yaratmayı hedeflediğini kaydeden Karadeniz, OSB’lerin girişimcilik, yenilik ve teknoloji geliştirme alanlarında etkin bir rol almasını sağlamak amacıyla geliştirilen projeyle, yenilikçilik ekosisteminin kurumsal altyapısı ve yeni kümeler oluşturularak Manisa OSB’de yer alan firmaların yenilikçilik kapasitelerini geliştirmeye yönelik çalışmalara yer verildiğini ifade ediyor: “Manisa OSB’de pilot uygulama olarak kurulan Yenilik Merkezi, bölgedeki firmaların yenilik, Ar-Ge, girişimcilik ve Endüstri 4.0’a geçiş gibi konulardaki sorunlarına çözüm üretecek, onları destekleyecek, Türkiye’nin rekabet edebilirliğine hizmet edecek küresel ölçekte etkin bir sanayi ve teknoloji bölgesi oluşturacaktır.”
Sanayi ve tarımsal faaliyetler: Manisa’da 2021’de genelde makine, metal, kalıp, gıda, kimya, tekstil, plastik alanındaki imalat sektörlerinde yoğunlaşan toplam 216 yatırım teşvik belgesi çıkartıldığını, toplam 4.1 milyar TL tutarında yatırım yapılması ve 3780 kişiye istihdam sağlanması planlandığını  paylaşan Karadeniz, il ekonomisinde gıda ürünleri imalatı, elektrik-elektronik, fabrikasyon metal ürünleri ile otomotiv ve bu sektörlerle ilintili olarak kalıpçılık sanayi alanında öne çıkarken tarımsal faaliyetlerin de oldukça yaygın olduğunu paylaşıyor.
Vali Karadeniz, Manisa’nın vizyonunu şöyle özetliyor: “Manisa olarak vizyonumuz; sanayisi, tarımı, turizmi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin ve dünyanın önemli bir merkezi haline gelmektir.  Günümüzde Manisa, özellikle sanayisi ve tarımı ile bu vizyonu gerçekleştirmiş bir ildir. Bunu, ilimizin istihdam, ihracat ve üretim rakamlarına baktığımızda net bir şekilde görüyoruz. Mevcut OSB’lerimizde dünya devi firmalar faaliyet gösteriyor ve dünyanın birçok noktasına ihracat gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte üzüm başta olmak üzere yaş sebze ve meyve Manisa’da yetiştirilerek yine dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor.  Manisa, tarım ve sanayi alanında ürettiği farklı ürünleriyle marka şehir haline gelmiş durumdadır. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla çok zengin olan İlimizde, tarım ve saniyede yakalamış olduğumuz başarıyı turizme taşımak öncelikli hedeflerimizdendir. Bu amaç doğrultusunda 175 yıl şehzade sancağı konumunda olan Manisa’da şehzadelerin kaldığı Saray-ı Amire’den günümüze kalan tek yapı olan ve Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yaptırdığı Fatih Kulesi’nin restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Manisa Sarayı’nın bir parçasının bu restorasyonla ortaya çıkarılması şehrin tarihi ve turizmi açısından son derece önemlidir.”  Vali Karadeniz, Manisa’dan geçecek hızlı tren hattının, şu anda devam eden büyük projelerden olduğunu, Turgutlu-Ankara otoyolunun da orta vadede gerçekleşmesi beklenen bir başka büyük proje olduğunu belirtiyor.
Ege Bölgesi’nin 3. büyük üniversitesi ve teknopark: 15 fakültesi, 2 yüksekokulu, 15 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü, 28 araştırma merkezi ve 1 araştırma uygulama hastanesi (Üniversite Hastanesi) olmak üzere toplam 64 birim ile eğitim ve öğretime devam eden Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin, 1808 akademik personeli, 1160 idari personeli ve 46.525 öğrencisiyle, Ege Bölgesi’nin en büyük 3 üniversitesinden biri olduğunu söyleyen Vali Karadeniz, 2013’te kurulan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.’nin Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere çağdaş alt ve üst yapı olanakları sunduğunu kaydediyor.

Manisa Ticaret Borsası’nın işlem hacmi artıyor
Manisa’da pamuk ekim alanlarında artış olduğunu belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, pamuk ekim alanlarının artmaya devam edeceğini söyledi: “Pamuk gibi daha katmadeğeri yüksek ürünler işlem hacmimizi daha da artıracak. Manisa, Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Akhisar olmak üzere 5 tane borsamızı topladığımız zaman işlem hacmimiz aşağı yukarı 20 milyar TL’ye yaklaşıyor. Manisa çiftçisi 2020-2021 yılında pamuk ekim alanlarını yüzde 44 arttırdı. 2020’de 91 bin dekar, 123 bin dekara kadar çıktı. 2022’de yüzde 20 ya da daha fazla pamuk ekimine kayma olacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin pamuk ihtiyacı var. Yılda bir milyon ton pamuk ithal ediyoruz. Bizim bunu ekebilecek kapasitemiz, tecrübemiz ve bereketli arazilerimiz var.” Türkiye’deki zeytin ağaçlarının yüzde 14’ünün Manisa’da olduğunu belirten Özkasap, 2021’de meyve veren ağaç sayısı 21 milyon iken meyve vermeyen ağaç sayısının 4 milyon civarında olduğunu kaydetti: “Türkiye’de zeytin ağacı varlığı geçen yıla göre yüzde 1.9 büyürken, Manisa’da yüzde 5 büyüdü. Türkiye genelinin üzerinde büyüyoruz.” Özalp, Manisa’nın tarımsal alanda en fazla ihracat yaptığı ürünlerin başında gelen çekirdeksiz kuru üzümle ilgili de şunları aktardı: “2020-2021 üzüm sezonunda TMO 49 bin 800 ton üzüm aldı. 2021-2022 üzüm sezonunda ise TMO tarafından Manisa’da 50 bin 650 ton kuru üzüm alınarak üreticiye destek verildi. Manisa’da 1 milyon 65 bin ton civarında yaş üzüm üretildi. Manisa’nın kuru üzümde yüzde 90’a yakın üretim başarısı var.”

Manisa’nın ünlü lezzetleri ve el sanatları
Manisa’ya özel lezzetler ve tarihten gelen geleneksel el sanatları; coğrafi işaretli ürünleriyle tescilli: Akhisar Domat Zeytini, Akhisar Köfte, Akhisar Uslu Zeytini, Alaşehir Asma Yaprağı, Alaşehir Kapaması / Alaşehir Kapatması, Demirci Hünnabı, Gördes El Halısı, Kula El Halısı, Kula Leblebisi, Köprübaşı Çileği, Kırkağaç Kavunu, Manisa Mesir Macunu, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü, Manisa Taban Simidi, Salihli Kirazı, Salihli Odun Köfte, Saruhanlı Çekirdeksiz Beyaz Üzümü, Yuntdağı El Halısı.

Başkan Ergün’den tarıma 17 milyon Lira’lık Destek Paketi müjdesi
Tarımsal ve kırsal kalkınmaya yönelik projeleriyle ön plana çıkan Manisa Büyükşehir Belediyesi, bu alanda önemli bir destek paketini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Pandemi ve savaş nedeniyle önemi oldukça artan tarımsal faaliyetler noktasında üreticiye destek olmak amacıyla 17 milyon TL tutarındaki destek paketini açıkladı. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2022 yılı bütçesinden tarıma 10 milyon Lira kaynak aktardıklarını hatırlatan Başkan Ergün, bunun üzerine artı 17 milyon Lira daha kaynak ayrıldığının müjdesini verdi. Böylece Manisa Büyükşehir Belediyesinin kırsal kalkınmaya yönelik bütçesi 27 milyon Lira’ya ulaştı.
Başkan Ergün, şu bilgileri verdi: “Somalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi’ kapsamında 205 bin TL, ‘Kanadı Noktalı Sirke Sineği ile Mücadele’ kapsamında Akhisar, Demirci, Gördes, Kula, Köprübaşı, Salihli, Selendi, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerimizde elma sirkesi dağıtımı için 450 bin TL, Ahmetli Yaraşlı Mahallesi’nde bağ alanlarında salkım güvesi ile mücadele kapsamında feromon tel tuzak asımı işi için 180 bin TL, sulama kooperatifleri ve yeni sulama tesisi yapımlarında kullanılmak üzere 42 bin 500 metre boru alınması için 6 milyon 500 bin TL, eski açık kanal sulama tesislerinin damla sulama tesisine dönüştürülmesi ve yeni damla sulama tesislerinin inşaatı için 2 milyon 500 bin TL, ilaçlama suyu temini (Taral) tesisi yapılması için 750 bin TL, Hayvan İçme Suyu Göleti yapım ve temizlik işleri için 2 milyon 550 bin TL, sulama tesisleri için sondaj açılması işleri için 300 bin TL, Buğday Üreticilerine Gübre Desteği için 3 milyon 120 bin TL, doğal afetten zarar gören seralar için tepe naylonu alım, bakım ve onarım işi için 300 bin TL, ‘Don Kırağı Örtüsü (Agril Örtü) Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi’ 150 bin TL.”

Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi kuruluyor
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) üyelerinin yaşadığı sorunları çözme noktasında gerçekleştirdiği projelere bir yenisini daha ekliyor. Manisa TSO’nun 2022 yılı projeleri arasında yer alan ve açılışı için hazırlıkların yapıldığı Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi için başvuru yapan ve başvuruları onaylanan Arabulucu Avukatlar, Manisa TSO Hizmet Binası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı, ardından Manisa Barosu Avukatları ile imza töreni düzenlendi. Törene Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Başkan Yardımcısı Sezen Şenay, TOBB UYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, Manisa TSO Genel Sekreter Yardımcısı Nermin Yener, Manisa TSO Hukuk Danışmanı Av. Zeynep Paçacı ve Arabulucu Avukatlar katıldı.
Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ;“Manisa TSO Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Manisa iş dünyasına yardımcı olacak bir merkez olacaktır. Üyelerimizin yaşadığı sorunları hızlı bir şekilde çözme noktasında bu merkez çok önemli bir rol oynayacak, adalete erişim noktasında çok önemli bir yol olacak” açıklamasını yaptı.
“Manisa ihracat rekoru kırdı”: Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Manisa 2022 Ocak ayında 339 milyon dolar ihracat yaptı. Başkan Mehmet Yılmaz, “Türkiye ekonomisinin en büyük ihracatçı illerinden biri olan Manisa, bu dönemde ihracat rekorunu kırmıştır. 2021 yılında 4 milyar 180 milyon dolar olan ihracatımız yüzde 25 artarak 5 milyar 207 milyon dolara yükselmiştir. Bir önceki yıl ihracat sıralamasında 8. olan ilimiz, 2021 yılında 7. sıraya yükselmiştir. Temennimiz ve beklentimiz bunun 2022 yılında da devam etmesi” dedi.

Yorumlar (0)