banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayi, tarım ve turizm kenti; Pamuklu tekstilde Dünya başkenti; Denizli

Sanayi, tarım ve turizm kenti Denizli, jeotermal ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjide yerli ve milli yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Türkiye’nin 2. büyük mermer havzasına sahip, pamuklu tekstilde Dünya başkenti olarak kabul gören,  Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7. şehri Denizli, ‘Pamukkale’ ve ‘Denizli Horozu’ ile de dünyaca ünlü.

DOSYA 01.05.2022, 00:00 25.05.2022, 09:06
24434
Sanayi, tarım ve turizm kenti; Pamuklu tekstilde Dünya başkenti; Denizli

Pamuklu tekstilde Dünya başkenti olarak görülen Denizli, işletme aşamasında 4 OSB (Denizli OSB, Denizli Çardak OSB, Denizli Deri İhtisas ve Karma OSB, Denizli-Sarayköy TDİ (Sera) OSB) ve planlama aşamasında 1 OSB (Denizli Makine İhtisas OSB) olmak üzere 5 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Denizli Serbest Bölgesi, Pamukkale Üniversitesi, Pamukkale Teknopark, 15 Ar-Ge Merkezi, 12 Tasarım Merkezi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2020 listesinde 13 firması, İSO İkinci 500’de 11 firması, TİM İlk 1000 İhracatçı 2020 listesinde 25 firmasıyla Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Türkiye’nin 2. büyük mermer havzasına sahip Denizli, tekstil, turizm ve mermer başta olmak üzere, tüm ekonomik faaliyetlerde dünya ile rekabet edebilir konumda. Özellikle dışa açık ve ihracata dayalı sanayileşmesiyle Denizli şirketleri, Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında ve İSO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu çalışmasında Denizli her yıl en az 10 firmayla temsil ediliyor. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) verilerine göre; Türkiye’nin en büyük yem fabrikası, ambalaj malzemeleri üreten en büyük 5 fabrikasından 1’i, 7 emaye bakır tel fabrikasından 3’ü, en büyük 5 boya fabrikasından 1’i, elektrolitik bakır mamülleri üreten en büyük 5 fabrikadan 1’i Denizli’de faaliyet gösteriyor. Sanayi ve tarımın birbirine entegre olduğu Denizli, tekstilde gösterdiği başarıyı tarım ve hayvancılık alanına da taşımak için çalışıyor. Yaş meyve ve sebze ihracatıyla öne çıkan Denizli’de en çok yetiştirilen ürünlerin başında pamuk, tütün, buğday ve üzüm yer alıyor.

Yenilebilir enerjide iddialı
Denizli, yenilenebilir enerji potansiyeli açısından zenginliğiyle enerji merkezi olma yolunda da hızla ilerliyor. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip jeotermal enerji santraliyle entegre çalışan Tarıma Dayalı Sera OSB’si ile Denizli, jeotermal kaynaklar ve potansiyeliyle Dünya’da 7., Avrupa’da 1. sırada. Türkiye’de Ege Bölgesi illeri içerisinde 7 jeotermal sahasıyla Denizli yaklaşık yüzde 16 paya sahip. Denizli hidroelektrik, jeotermal, doğalgaz, rüzgar ve güneş enerji çevrim santralleriyle önemli bir enerji kenti olma yolunda da hızla ilerliyor.
Büyükşehir’in güneş tarlaları büyüyor: Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ’nin hayata geçirdiği güneş tarlaları 2022’de 2.7 milyon kWh elektrik enerjisi üreterek Denizli ve ülke ekonomisine kazanç sağladı. Yenilenebilir enerji yatırımlarının sürdüğünü vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Yerli ve milli enerjide devrim niteliğinde yatırımlar yapıyoruz” dedi.
2017’de güneş tarlaları kurmaya başlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürlüğü, Akköy Güneş Santrali (GES) ile elektrik enerjisi üretiyor. Milli ve yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve enerji verimliliğinin sağlanması kapsamında yatırımlar yapmayı sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin GES1, GES2 ve GES 3 olmak üzere 3 etapta hayata geçirdiği güneş tarlaları kuruluşundan bu yana 5.7 milyon kWh dolayında elektrik enerjisi üretti.
Güneşten, çöpten, çamurdan enerji üretiliyor: Osman Zolan, çöpten (metan gazından), çamurdan (biyogazdan) ve güneş enerjisinden elektrik enerjisi ürettiklerini anlattı: “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke pozisyonundan, kendi enerjisini üreten, ürettiği enerjiyi katmadeğere dönüştüren bir ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. Yerli ve milli enerjide devrim niteliğinde yatırımlar yapıyoruz. Güneş enerjisi santralimizle milli ve yerli enerjimizi kullanarak ülkemizin değer kazanmasına vesile oluyoruz.”

Pamuklu tekstilde Dünya başkenti
Kaliteli pamuk üretimiyle ünlü Denizli’de dokunan ürünlerin Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda kendine yer edindiği bilinmekte. Denizli’deki ilk iplik ve bez fabrikası 1940’ta devlet tarafından kurulmuş. Havlu ve bornoz üretiminde önemli bir merkez olan Denizli, bu alanda Türkiye’nin yıllık ihracatının yaklaşık 3’te 1’ini karşılıyor ve pamuklu tekstil alanında Dünya başkenti olarak kabul görüyor. DENİB Mart 2022 verilerine göre; Denizli ihracatında tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ön sıralarda. Denizli, bugün havlu, bornoz, çarşaf, nevresim gibi ürünler başta olmak üzere tekstil ve konfeksiyon ürünlerini 100’e yakın ülkeye ihraç ediyor. Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihraç ürünlerinin en büyük kalemlerini oluşturan havlu ve bornoz ihracatı, Türkiye’nin bu iki kalemde toplam ihracatının yüzde 60’ı. Başta Almanya, İngiltere, Fransa gibi AB ülkeleri, ABD, Kanada gibi birçok gelişmiş ülkeye yapılan ihracatta özellikle ABD’ye yapılan bornoz ihracatı dikkat çekiyor. ABD’nin bornozda tüm dünyadan yaptığı ithalatın yüzde 40’a yakınını Türkiye, bunun yüzde 70’lik bölümünü ise Denizli gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7. şehri
Denizli ihracatı yüzde 43 yükselişle 498 milyon dolara ulaştı: DENİB verilerine göre Türkiye’de 2022 Mart’ta en çok ihracat yapan 7. şehir Denizli. TİM tarafından kaydedilen Denizli ihracatı, yüzde 43 yükselişle 498 milyon dolara ulaştı. Böylece Denizli ihracatı da yeni bir rekor kırarak ilk kez 500 milyon dolar sınırına yaklaştı. DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ni gerçekleştirdiklerini ve 41 firmaya ödül verdiklerini anımsatarak, “Bizim için üreten, ihraç eden, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunan, 22 aydır ihracatımızı artıran tüm ihracatçılarımız bizim için ‘İhracatın Yıldızı’dır” dedi. Memişoğlu, yılın ilk çeyreğindeki verilerle 2022 için Denizli ihracatında 5 milyar dolarlık hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.
“Denizli’den Mart’ta en çok ihracat yapılan ülke İngiltere oldu”: Hüseyin Memişoğlu, şu bilgileri verdi: “Mart’ta tekstil, konfeksiyon sektörümüzün ihracatı yüzde 29.8 artışla 169 milyon dolar olurken, elektrik ve elektronik sektörümüzün ihracatı yüzde 38.7 artışla 81 milyon dolar, demir, demir dışı metaller sektörümüzün ihracatı yüzde 9.9 artışla 62.6 milyon dolar, madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 10.4 yükselişle 26.7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Denizli’den Mart’ta en çok ihracat gerçekleştirilen ülke ise İngiltere oldu. İngiltere’ye yapılan ihracat yüzde 32.9 artışla 72.2 milyon dolara ulaştı. İkinci sırada yer alan ABD’ye gerçekleştirilen ihracat yüzde 45 artışla 50.7 milyon dolar,  Almanya’ya ihracatımız yüzde 20.2 artışla 38.8 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 49.8 artışla 31.8 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız yüzde 40.6 yükselişle 25 milyon dolar oldu.”

Sağlık ve termal turizm zenginliğiyle dikkat çekiyor
Denizli iç ve dış turizme de 4 mevsim hizmet sunabilen Türkiye’deki ilk 5 il arasında. Denizli özellikle sağlık ve termal turizm potansiyeliyle öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Denizli’de Çardak İlçesi Beylerli Kaplıcaları, Buldan İlçesi Yenicekent Bölmekaya-Kamara Kaplıcaları, Sarayköy İlçesi Tekkeköy-İnsuyu, Babacık-Kızıldere Kaplıcaları ve Akköy İlçesi Gölemezli Kaplıcaları Bakanlar Kurulu kararıyla Denizli Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmiş.
Pamukkale ve Denizli Horozu, Hierapolis ve Laodikya: M.Ö. 2. yüzyıl başlarında kurulan, Denizli’nin arkeoloji literatüründe ‘holy city’ yani kutsal kent olarak adlandırılan Hierapolis, M.Ö. 1. yüzyılda Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden Laodikya (Laodikeia), Denizli’nin sembolü ‘Denizli Horozu’ ve travertenleriyle dünyaca ünlü Pamukkale, şehrin mutlaka görülmesi gerekenlerinden. Denizli’nin ünlü lezzetleri, el sanatları ve maden zenginliği ise coğrafi işaretli ürünlerinde gizli: Babadağ Kekik Balı, Buldan Bezi, Buldan Kestanesi, Denizli Kekiği, Denizli Leblebisi, Denizli Traverteni, Denizli Çalkarası, Honaz Kirazı, Kale Biberi, Tavas Baklavası, Çameli Elmalı Bezi, Çameli Fasulyesi, Çameli Kilimi, İsabey Çekirdeksiz Üzümü.

“Denizli, gurur duyulacak bir şehir”
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Denizli Meclisi ve DENİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Denizli Valisi Ali Fuat Atik, şunları söyledi: “Denizli insanıyla, işadamıyla ve ihracatçılarla gurur duyuyorum. Denizli Valisi olarak benim göğsüm kabarıyor. Üreten, ihracat yapan, ülke ekonomisine katkı yapan bir şehirde vali olmak, beni son derece gururlandırıyor, heyecanlandırıyor. Biz de iş insanı ve ihracatçımızın önünü açmak, onlara moral desteği olmak için her zaman yanlarındayız. Tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum. Denizli gurur duyulacak bir şehir.”

“Denizli, üreten, girişimci bir şehir”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan “Denizli üreten, girişimci bir şehir. 170’in üzerinde ülkeye ihracat yapan Denizli’miz tükettiğinden daha fazlasını üreten, dış ticarette cari fazlalık veren bir şehirdir. Denizli’mizle ne kadar gurur duysak azdır. Birlik ve beraberlik içinde tüm vatandaşlarımızla hem Denizli’mizi daha ileriye götüreceğiz, hem de ülkemize katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.
“Birlikte başardık”: Osman Zolan, 2021’de Pandemi şartlarına rağmen Büyükşehir Belediyesi olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini vurguladı: “Şehrimiz bugün Türkiye’de örnek gösterilen şehirler arasındadır. Ulaşım, spor, yeşil alan, altyapıda nereden bakarsanız bakın şehrimizle gurur duyabilirsiniz. Çok şükür, birlikte başardık, hep beraber başardık.”

“Denizli vizyoner bir sanayi kenti”
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’de bakır, kablo, gıda, tekstil, mermer gibi farklı sektörlerin başarı kazandığını belirterek, bu başarının her şeyden önce Denizli’nin vizyoner bir sanayi kenti oluşunun da izahı olduğunu söyledi: “Çünkü derler ya yumurtaları aynı kefeye koymayacaksın. Denizli bunu yapıyor, akıllılık yapıyor. Çardak OSB dev adımlarla geliyor. Denizli’de hem istihdamda hem ihracatta, hem katmadeğerde çok önemli bir potansiyeli var. Çardak OSB, daha farklı çeşitliliği de getirecek. Mesela hiç olmayan bir kalemi var. Mesela orada ağaç işleri var ve bunlar dünyanın önemli şirketleri. Bu gelen şirketler, Denizli’de olmayan işler. Denizli’de bu şirketler, güçlü şirketler ve bu şirketlerin çoğu da güçleri nedeniyle başka kentlerden Denizli’ye geldiler. Bu gelişleri Denizli’ye büyük bir güç verecek, renk katacak.”

“Denizli’mizde Model Fabrika kuracağız”
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli’nin, yılın ilk iki ayında yeni kurulan gerçek kişi ticari işletmeleriyle, iller arasında 14’üncü olduğunu açıkladı: “Yeni kurulan gerçek kişi ticari işletmelerimizle kooperatif ve şirketlerimizin sayısı 108. Şehrimizdeki yabancı sermayeli firma sayısı ise 280’e yükseldi. Denizlimiz girişimciliği kadar çalışkan ihracatçılarıyla da parmakla gösterilen iller arasında. İhracatçılarımızın azmi ve gayreti, ekonomideki başarımızın en önemli dayanağıdır.”
Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında eğitimlerinin devam ettiğini kaydeden Erdoğan, Denizli OSB’deki DOSTEM Mesleki Eğitim Merkezi’nde verdikleri Dijital Baskı Teknikleri Eğitimi’ne katılımın yoğun olduğunu anlattı: “Bu yıl Denizli’mizde kurmayı planladığımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın koordinasyonunda faaliyetlerini yürütecek olan model fabrikamızda da KOBİ’lerimiz başta olmak üzere ilgili işletmelerimize yalın ve dijital dönüşüm alanlarında eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceğiz. ”

Yorumlar (0)