banner565

banner472

Alternatif Bank, ‘Danışman Banka’ vizyonuyla; KOBİ’lerde agresif büyümesini sürdürecek

Türk bankacılık sektörüne 1991 yılında katılan ve 2013 yılında, Katar’ın ilk özel bankası The Commercial Bank’ın iştiraki haline gelen Alternatif Bank, Türkiye’de ‘Danışman Banka’ yaklaşımıyla hızlı büyümesini ‘Ekonomideki daralmaya’ rağmen sürdürüyor. 2019 yılı itibariyle 18 bin aktif müşteriye ulaşan Alternatif Bank, gelecek yıl 5 bin yeni müşteriye ulaşacak ve toplam krediler içinde yüzde 30’u bulan KOBİ’lerin oranını yüzde 50’ye çıkaracak.

FİNANS 01.01.2020, 07:36 26.03.2021, 11:34
13774
Alternatif Bank, ‘Danışman Banka’ vizyonuyla; KOBİ’lerde agresif büyümesini sürdürecek

Alternatif Bank Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek, enflasyon ve faizlerdeki düşme eğiliminin işletmelerde kredi iştahını artırmaya başladığını belirterek, “Hem TL, hem yabancı para cinsinden uzun vadede kredi fiyatlamasıyla ilgili talepler gelmeye başladı. Alternatif Bank olarak bu süreçte 5 yıllık stratejimizden taviz vermedik. KOBİ’ler başta olmak üzere tüm segmentlerde ‘agresif’ büyüme çizgimizi sürdürüyoruz” dedi.
Alternatif Bank cirosu 10 milyon TL ile 125 milyon TL arasındaki işletmeleri KOBİ kategorisine alıyor. Son 2 yıldır tüm segmentten pazar payı aldıklarını kaydeden Şimşek, 2020 yılında da sektörün üzerinde büyüme çizgisine ulaşmak istediklerini açıklayarak, “Alternatif Bank’ın toplam bilançosu içinde KOBİ’lerin toplam krediler içindeki payı yüzde 30. Hedefimiz bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak. Bunu iki türlü gerçekleştireceğiz. Yeni müşteri kazanacak ve aktif olmayan müşterileri tekrar aktif hale getireceğiz. Segmentasyon değişikliğiyle birlikte saha yapılanmasını da değiştirdik. Şu anda alanında uzman 110 KOBİ portföy yöneticimiz ile hızlı ve kuruma özel çözümler sunuyoruz” diye konuştu. 18 bini aktif toplam 97 bin müşterilerinin bulunduğunu kaydeden Şimşek, gelecek yıl 5 bin yeni firmaya daha ulaşmak istediklerini açıkladı.

“Danışman Banka” KOBİ’nin yanında
Rekabetin yoğun olduğu alanlardan birini KOBİ’ler oluşturuyor. Alternatif Bank, 50 şube ağıyla ticaretin yoğun olduğu bölgelerin yüzde 85’ini kapsıyor. Rekabette öne geçirecek unsurların başında şube ağından ziyade hizmet kalitesi ve hızı olduğunun altını çizen Şimşek, bu alanda iddialı olduklarının anlattı: “Hizmetlerimizi finans ve finans dışı olarak yorumlarsak hepsinin üstünde de ‘Danışman Banka’ yaklaşımımız var. Bu kapsamda ihracatçı KOBİ’lere finansal ve finansal olmayan değer önerileriyle ulaştık. Müşterimiz olsun veya olmasın ‘Dış Ticaret Danışma Hattı’nı kurduk. İhracatçılarla birlikte Dış Ticaret seminerleri düzenliyoruz. 2020 yılında 8 ilde bu etkinliği sürdüreceğiz. Şube yapılanmasını da ‘Danışman Banka’ yaklaşımına uygun tasarladık.”

Butik hizmet anlayışıyla müşteri özel hissediyor
Alternatif Bank’ın müşteri yaklaşımında farklılığı ‘Danışman Banka’ yaklaşımıyla ile sınırlı değil. Neredeyse tüm çözümler kuruma ve ihtiyaca özel tasarlanıyor. Şimşek, yeni müşteri kazanımında aktif kalitesinden taviz vermeyerek kredi değerlendirme süreçlerinin işlediği, butik hizmet anlayışının tüm ürün ve hizmetlerinde geçerli olduğunu belirtti: “Terzi usulü müşteriye uygun çözümlerimiz var. Her firmanın istediği gibi raporlama yapıyoruz. Katar ile Türkiye arasında 60 sanayide transfer sağlayabiliyoruz. Dijitalleşme yatırımları da bu çerçevede ilerliyor. Web sitemizi güncelledik. Ardından mobil uygulama bu yılın ilk yarısında devreye girecek.”

“Yöneten Kadına Güç Katan”
Alternatif Bank, kadınlara pozitif ayrım yapıyor. Kadının güçlenmesi toplumun güçlenmesi ve ekonominin güçlenmesi anlamına geldiği için bu kararı verdiklerini kaydeden Şimşek, yürüttükleri çalışmaları anlattı:“‘Yöneten Kadına Güç Katan’ paketini oluşturduk. Paketten yararlanmak için firma sahibi veya yöneticisinin kadın olması gerekiyor. IFC’den 5 yıl vadeli 100 milyon dolarlık kredi anlaşması yaptık ve yılın son çeyreğinde kadın girişimcilere kullandırmaya başladık. Paket içinde; kadın girişimcilere danışmanlık, bilanço yönetimi, kurumsallaşma gibi alanlarda toplantılar düzenleyip destek oluyoruz. Ayrıca her birimimizden bir kişinin katıldığı direkt firmayı analiz ettiğimiz ‘mutfak’ etkinliğini yürütüyoruz.”
Sektör bağımsız hizmet verse de Alternatif Bank’ın geçen sene oluşturduğu odaklanılacak alanları belirlediği stratejiye göre; ihracat yapan işletmeler, yeni ekonomi (bilişim-yazılım-tekno firmaları) ve aile şirketleri ağırlık kazanıyor. Her bir gruba ayrı bir paketle destek verdiklerini ve vereceklerini kaydeden Şimşek, çalışmanın neticesinde ilk olarak ‘yöneten kadın’ paketini oluşturduklarını ardından ise teknoloji firmalarına yoğunlaşacaklarını duyurdu.

Faizler düşüyor yatırım iştahı artıyor
Faizlerdeki düşüşün devam edeceğini ve tek haneleri göreceğini kaydeden Şimşek, önümüzdeki dönem KOBİ’lerdeki yatırım iştahının artacağını öngörerek; “Ekonomi 2018’in Ağustos ayından sonra ciddi bir dönüşümden geçiyor. Bu süreç içerisinde ilgili kurumların tedbirleri ve doğru kararlarıyla 2019 yılını küçük de olsa bir büyüme ile kapatmaya hazırlanıyoruz. 2020 yılında ivmenin devam edeceğini ve yüzde 3-4 aralığında büyüme olmasını bekliyoruz. Enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüş büyümeyi tetikleyen ana unsur oldu. Bu sene enflasyonu yüzde 11.5 ile kapatacağız ama önümüzdeki yıl Merkez Bankası, enflasyona paralel olarak ikinci yarıda indirimleri daha anlamlı ölçüde gerçekleştirerek tek haneli faizleri göreceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
Banka olarak Türkiye ekonomisine güvendiklerini dile getiren Şimşek, ‘ekonomideki daralmayı’ ise şansızlık olarak değerlendirmediklerini kaydetti: “Her ortamda çalışabilecek iyi firmalar olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle kazanımlarımız devam ediyor. 5 yıllık büyüme stratejimizde değişiklik yapmadık, böyle büyümeye devam edeceğiz. Stratejimizde öncelikle büyük ticari ve kurumsal müşterilerimizin tedarikçi ve alıcılarını hedefliyoruz. Ana ve yan sanayi ekosistemi öncelikli alanımız olacak. Bu gruba alıcı ve satıcı garantili tedarikçi finansmanı,  doğrudan borçlanma sistemi ve e-teminat mektubu gibi ürün ve hizmetler sunuyoruz. Çalıştığımız firmaların ilişki ağından yeni müşteri kazanıyoruz, yine önceliğimiz bu olacaktır.”

Sendikasyonda maliyetler düşüyor
Reel sektöre uzun vadeli kaynak sağlamak için sendikasyon kredilerinin önemli bir araç olduğunu aktaran Şimşek, Türk bankalarının uzun vadeli kredi bulmada sıkıntısının olmadığını sadece maliyetlerin geçmiş döneme göre biraz daha yüksek olduğunu Alternatif Bank olarak yeniden sendikasyona çıkacaklarını açıkladı. Şimşek, Katarlı The Commercial Bank’ın yüzde 100 iştiraki haline gelen Alternatif Bank’ın Katar ilişkilerinde köprü görevi gördüğünü  belirtti: “Ciddi iş fırsatlarını değerlendiriyoruz. Türkiye’den 200 firma Katar’da iş yapıyor. Büyük ölçekli tüm firmalarla Alternatif Bank olarak çalışıyoruz. Bu sene Katar bağlantılı iş yapan firmalara 350 milyon dolarlık finansman sağladık. Bunun dışında Katar’a 1 milyon doların üzerinde iş yapan 2500 potansiyel müşterimiz var. Bu firmaların 600’ünü aktif hale getirdik.”

Sorunlu kredi oranı yüksek değil
Şimşek, Alternatif Bank’ın finansal kesimde yaşanan tüm volatiliteye rağmen güçlü yapısını koruduğunu ve olumsuz  koşullara rağmen reel sektöre destek sunmaya devam ettiğini söyledi: “Bankacılık sektöründe işimiz zaten risk. Önemli olan bankanın bilançosunun bu yükü taşıyacak güçte olup olmadığı? Bu dönemde kredilerin karşılığı olarak karlılıkta biraz aşağıya dönüldü ama 2020 yılında yine karlılık oranlarının yüzde 14’ler seviyesine ulaşacağını göreceğiz. Bankaların bilançosu sorunlu kredileri rahatlıkla yürütebilecek durumda.”

KGF, KOBİ’lerin destekçisi oldu
Kredi Garanti Fonu (KGF) başta olmak üzere bu dönem KOBİ’lere 4 ayrı paketle destek sağlandığını hatırlatan Şimşek, İVME Finansman Paketi, Nefes I ve Nefes II, KOBİ Değer I ve KOBİ Değer II Kredisi’nin reel sektöre gerçek anlamda can suyu sağladığını ifade etti. KGF’nin iyi bir model olarak kullanıldığını hatırlatan Şimşek, şu bilgileri verdi: “Bu sene çıkan paketlerle 170 bin firmaya destek sağlandı. Alternatif Bank olarak tüm paketlerde yer aldık. Alternatif Bank olarak KGF destekli kredilerimiz 2 milyar TL’ye ulaştı. KGF’nin 168 bin işletmeye sağladığı kredi tutarı 73 milyar TL, kefalet tutarı ise 59 milyar TL oldu. KGF geçen yıla göre daha düşük bir rakamla çıktı ama KGF destekli kredilerde KOBİ’lerin toplam krediler içindeki payı yüksek.”

Yorumlar (0)