banner565

banner472

banner458

banner457

QNB eFinans inovatif ürün ve hizmetlerle KOBİ’lerde liderlik hedefliyor

Finansal teknoloji şirketi vizyonuyla hizmet veren QNB eFinans, katmadeğerli hizmet anlayışı ve koşulsuz müşteri memnuniyeti ilkesiyle 2020 yılında özellikle KOBİ’lerde agresif büyüme planlıyor.  İşletmelerin e-Dönüşüm sürecinin iddialı entegratörlerinden biri olan QNB eFinans, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yeni taslak düzenlenmesiyle pazar payını kullanıcı adedinde yüzde 20’nin üzerine çıkarmayı, hacimde ise yüzde 25-30 bandına ulaşmayı hedefliyor.

FİRMA TANITIM 01.09.2019, 08:00 26.03.2021, 16:17
20066
QNB eFinans inovatif ürün ve hizmetlerle KOBİ’lerde liderlik hedefliyor

QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, “Şu anda e-Dönüşüm sektöründe yaklaşık 110 bin işletme bulunuyor. GİB’in Eylül 2019 ve Ocak 2020 taslak değişikliğindeki zorunlulukla sektörün büyüklüğünün 200-250 bine ulaşmasını bekliyoruz böylece kullanıcı sayısı 2 katına çıkarken ürün sayısı ise 4 katına çıkacak. QNB eFinans olarak tüm hazırlıkları tamamladık.  Bu süreçte işletmeleri destekleyen e-Dönüşüm firması olmak istiyoruz” diyor.
Okay Yıldırım’ın bu süreçte en güvendiği noktayı katmadeğeri yüksek, müşteri memnuniyeti ilkesiyle geliştirilmiş ürün ve hizmetler oluşturuyor. Yıldırım, sürecin e-Fatura ile başladığını ardından e-Defter, e-Arşiv ve e-İrsaliye ile devam ettiğini hatırlatarak; “Firmaların finansal işlemlerinin dijital ortama aktarılması ile başlayan e-Dönüşüm, aynı zamanda dijitalleşme anlamına geliyor. QNB eFinans olarak e-Faturayı bankacılık sistemine entegre etmek için yola çıktık. Biz e-Dönüşümü KOBİ’lerin ve ‘KOBİ Bankacılığı’nın dijitalleşmesinde bir altyapı olarak kullanmayı amaçlıyoruz. Finansal teknoloji şirketi olarak QNB eFinans’ı bir köprü olarak kullanıyoruz. Aslında dijitalleşme sürecinde mevzuat daha önden ilerliyor, dolayısıyla KOBİ’lerin e-Dönüşümüne cansuyu vermiş durumda. Bu sürecin en karlı yapıları KOBİ’ler olacaktır”  diye konuşuyor.

KOBİ’ler QNB eFinans Portal üzerinden sisteme dahil oluyor
GİB’in son açıkladığı verilere göre sektör hacmi 3.7 trilyon TL. Şu ana kadar yüzde 21’lik hacim bizim sistemimizden geçmiş durumda. Müşteri adedi 9 binler seviyesinde olan QNB eFinans, KOBİ ağırlıklı büyüme çizgisiyle bu sayıyı 2 katına çıkarmayı planlıyor. Yıldırım, “KOBİ tarafında avantajımız var. Çünkü tüm KOBİ’lerin web üzerinden erişim sağlayabileceği bir portal sunuyoruz. QNB eFinans olarak KOBİ’lere iki tane avantaj sağlıyoruz. Öncelikle KOBİ’lerimiz ‘EFE Konnektör’ hizmetimiz sayesinde istediği muhasebe programını kullanarak sistemimize entegre olabiliyor. İkinci olarak 7/24 tüm işlemleri web portalimiz üzerinden de yapılabiliyor, hatta mobil uygulamamız ile her an her yerden erişim sağlanabiliyor. Ayrıca 7/24 hizmet vermenin yanı sıra müşteri verilerini 10 yıl boyunca ücretsiz saklama hizmeti sunuyoruz” bilgisini paylaştı.

Yeni sistemde e-Arşiv fatura ve e-İrsaliye de zorunlu hale geliyor
GİB’in yeni yayınladığı taslak tebliği ile sisteme dahil olmak için ciro kriteri 10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye indiriliyor. Ayrıca yayınlanan taslak tebliğe göre e-Arşiv fatura ve e-İrsaliye ürünlerinin de zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Yıldırım, tüm bu yenilikler için ciddi altyapı imkanının bulunması gerektiğine dikkat çekiyor: “Yaklaşık 10 yıla uzanan uzun vadeli yatırım planlarımız var. Verilerin korunmasında bulut teknolojisini kullanıyoruz. Bulut altyapı işlemleri için Vodafone ile anlaştık ve yaklaşık 6 aydır bulut altyapımızı geliştirmek için çalışıyoruz.”

QNB eFinans KOBİ’lerin teminat sorununa çözüm sunuyor
Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada KOBİ’lerin temel sorunlarından birini teminat oluşturuyor. Yıldırım, Türkiye’de işletmelerin ticari alacaklarının minimum yüzde 50’sinin açık alacak olduğunu hatırlatarak, şu açıklamayı yapıyor: “Yıllar içinde büyüyen KOBİ’ler, artan kredi hacimleri doğrultusunda teminat yaratmada zorlanıyorlar. QNB eFinans olarak e-Faturayı bankacılık sistemine entegre ederek dijital çözüm sunuyoruz. QNB Finansbank ile birlikte geliştirip 2014’ten bu yana uyguladığımız ‘e-Fatura Teminatlı Kredi’ ile; e-Fatura kaynaklı alacaklar teminat gösterilip bankadan çok rahat kredi kullanım imkanı sağlanıyor. Bu sayede ilave hiçbir evraka gerek duyulmadan süreç hızlanıyor. e-Fatura Teminatlı Kredi’de bugüne kadar sağladığımız finansman 3.2 milyar TL’ye ulaştı. Sunduğumuz hizmet aslında tedarikçi finansmanın dijital çözümüdür.”

İşletmelere e-Defter ile Mali Analiz imkanı
QNB eFinans’ın inovasyonlarından birini de ‘e-Defter ile Mali Analiz’ uygulaması oluşturuyor. QNB eFinans aracılığıyla e-Defterini oluşturan veya sadece e-Defterini saklamak için izin verenlerin mali verileri pekçok farklı parametre kullanılarak analiz ediliyor. Mali verilerinin QNB Finansbank ile paylaşılmasına izin veren müşterilerin   kredi değerlendirme süreci hem hızlanıyor hem de daha sağlıklı sonuçlara ulaşmasına yardımcı oluyor.
Okay Yıldırım, ‘e-Defter ile Mali Analiz’ hizmetine bu yılın başında başladıklarını aktarıyor: “Öğrenen bir sistemle birçok farklı parametreyi kullanarak işletmelerin mali analizini yapabiliyoruz. Şu anda kredi portföyümüzün yüzde 10’u için onay aldık ve hizmeti kullandık. Bu hizmet ile  banka ve firma arasındaki şeffaflık artacak. Banka daha objektif ve hızlı karar verebilecek. Firma ise e-Defterini yükleyerek daha hızlı bir hizmet alacak.”
QNB eFinans’ı rakiplerinden ayıran en önemli özellik; Türkiye’de bu amaç ile kurulmuş ilk ve tek banka iştiraki olmasıdır. Yıldırım, firmaların finansal işlemleri nedeniyle ticari sırların söz konusu olduğu e-Dönüşüm uygulamalarında, banka iştiraki olarak müşteri veri güvenliğini en üst seviyede tuttuklarını iletti.

Dış ticaret alanının ilk e-Fatura hizmet sağlayıcısı
QNB eFinans, ihracatta kullanımı zorunlu e-Fatura’yı uluslararası ticarette de kullanma vizyonuyla EESPA’nın (European e-Invoicing Service Providers Association) ilk Türk üyesi oldu. Yıldırım, e-Dönüşüm ürünlerinin uluslararası ticarette kullanılması için bu tür anlaşmaların önemli olduğunu dile getirdi: “EESPA platformunda kurduğumuz ortaklıklar, bize 28 farklı ülkede 200 hizmet sağlayıcısı ile e-Doküman gönderip almayı mümkün kılıyor.”
Aynı zamanda dünyanın önde gelen e-Fatura ve dijital dönüşüm firmalarından Pagero ile anlaşması bulunan QNB eFinans, Pagero’nun Türkiye’deki e-Fatura operasyonlarına altyapı desteği sağlıyor. Anlaşma; e-Fatura kapsamında Türkiye’nin uluslararası alanda ilk White Label hizmet anlaşması olma özelliği de taşıyor. Yıldırım, dış ticaret alanında entegrasyon sağlayan ilk e-Fatura hizmet sağlayıcısı olduklarını söylüyor.
Yeni projelerinden de söz eden Yıldırım, KOBİ’lerin birbirini finanse ettiği bir model üzerinde çalıştıklarını açıklıyor: “QNB Finansbank’ın altyapı desteği sağladığı modelde, Türkiye’de ilk ve tek olacak bir uygulama hayata geçirilecek. İlgili otoriteden gerekli izinleri aldık. Eşitin eşiti finanse etmesi anlamına gelen çalışmamızda banka limitlerine ihtiyaç duyulmadan KOBİ’lere kaynak yaratılması amaçlanıyor. Yeni modeli yıl sonuna kadar hayata geçireceğiz.”
QNB eFinans her bir müşterisi için birer ağaç dikecek
QNB eFinans, sosyal sorumluk projelerine de ağırlık veriyor. Tüm müşterileri için bir ağaç dikeceklerini belirten Yıldırım, bu sayede doğaya katkı sağlamayı hedeflediklerini iletti. e-Dönüşümün aynı zamanda çevreci bir uygulama olduğunun altını çizen Yıldırım, “Böylece gereksiz kağıt kullanımının da önüne geçiyoruz. Sektör olarak geçen sene 400 bin ağacın kesilmesini önledik” dedi.

Yorumlar (0)