banner565

banner472

banner458

banner457

Çizdiği vizyonla İşletmeleri geleceğe taşıyor: Dijital Liderlik

Pandemi ile birlikte hızlanan dijitalleşme fırtınasında iş dünyasının liderlik paradigması değişti; yerini ‘Dijital Liderlik’ aldı.

DOSYA 01.12.2021, 01:00 26.12.2021, 21:09
20793
Çizdiği vizyonla İşletmeleri geleceğe taşıyor: Dijital Liderlik

Küreselleşen Dünya’da işletmeler ve organizasyonlar bir yöneticiden çok bir lidere ihtiyaç duyuyor. Çalışanların bireysel güçlerini farklı yöntemlerle harekete geçirebilme becerisine sahip liderler, işletmelerini geleceğe taşıyacak.  Dijitalleşme bütün Dünya’yı olduğu gibi şirketleri ve organizasyonları da etkiliyor ve buna uygun liderlere ihtiyaç duyuyor. ‘Veri’nin en önemli değer haline geldiği Veri Çağı’nda ve Pandemi ile hızlanan dijital dönüşüm sürecinde şirketler ve organizasyonlar için ‘Dijital Liderlik’ olmazsa olmaz haline geliyor. Veri ekonomisinde ‘Dijital Liderlik’, verinin değerini ve önemini kavramak üzerine temelleniyor. Özetle; dijitalleşme fırtınasında iş dünyasının liderlik paradigması değişti; yerini ‘Dijital Liderlik’ aldı.
Uzmanlar, bir işletmenin dijital dönüşüm süreci ne kadar kısa, başarılı ve uyumlu ise; onun gelecekteki rekabet gücü ve yaşam süresinin de bu dönüşümün başarı derecesiyle orantılı ve işletmelerde bu dönüşümün mimarlarının da dijital liderler olacağı belirtiliyor.

Dürüstlük, doğruluk, güven, çalışanlara ilham vermek, bağlılık, tutku, iyi iletişim, karar verme yeteneği, hesap verebilirlik, yetkilendirme, delegasyon, zaman yönetimi, çeviklik, yaratıcılık, yenilikçilik, empati, dayanıklılık, duygusal zeka, alçakgönüllülük, şeffaflık, vizyon ve amaç sahibi, adil, atik ve becerikli, değişimin temsilcisi olmak, çevreci, toplumsal sorunlara duyarlı, sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılık gibi özelliklerin yanı sıra ‘Dijital Liderlik’; karbon nötr şirket olmak, 5G’ye geçmek, 6G’ye hazırlanmak, tamamen yüzde 100 bulutta ve dijitalleşmiş süreçler, yapay zeka destekli cobot, bot ve robot gibi teknolojiler, büyük veri, blokzincir teknolojilerine hakimiyet, teknolojik altyapı ve yetenekli insan yatırımı yapabilmek, Uzgörülü Yönder (Yönetici+Lider) olmak, veri, insan ve çevre odaklı vizyonerlik, aksiyoner liderlik, algoritmik tasarım yapabilmek, cesur, paylaşımcı, takım oyuncusu, holistik bakış açışına sahip olmak demek.
Yenilikçilik ve girişimcilik, uzgörülü olmak, vizyoner bakış açısı, teknolojiye ve insana sürekli yatırım yapmak ‘Dijital Liderlik’ için geleceğe koşmanın kritik anahtarları.
Dünya’daki hızlı dijitalleşmeyi yakından takip etmek, hızlı gelişim ve değişimlere hızla uyum sağlamak, işbirlikçi bir tutum, gelişmiş bir duygusal zeka, ‘Dijital Liderlik’in başarısı için önemli. Farkındalık oluşturma, kaynak seferberliği, operasyonel liderlik ve yapısal liderlik işlevlerine sahip dijital liderler, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak toplum üzerinde bir etki yaratıp hedeflerine varmak için koşuyor. ‘Dijital Liderlik’, bilgi toplumunun temelindeki altyapıları da yönetebilen operasyonel uygulama ve faaliyetleri içeriyor.

Dijital Liderlik özellikleri
Dijitalin insanları ve çalışma biçimlerini dönüştürmekle ilgili olduğunun bilincine varmak.
Organizasyon genelinde dijital beceriler geliştirmek.
Dijital süreçleri ve teknolojileri şekillendirmek ve yapı ile bütünleştirmek.
Bunlar için liderlere bir bütçe sağlamak.
• Uygulamalarla ilgili olarak geri dönüşler almak.
• Dijital dönüşümün faydaları hakkında başarılı küçük deneyleri olsa bile yaratıcı ekipler ve kurullar kurmak.

Değişimin temsilcisi dijital liderin; atik, becerikli, risk alabilen, şirket / organizasyon içinde değişimi yönlendirebilen ve yönetebilen, dijital tüm iş süreçlerini kurgulayabilen, yeni bir müşteri ekosistemi oluşturan, müşteriyi öncelikleyen, geleneksel hiyerarşik yapı yerine farklı bir liderlik anlayışıyla kucaklayıcı ve takım lideri, yetenek ve teknoloji avcısı, dijital dönüşüm vizyonunu açıkça ifade eden bir dile sahip, aktif katılım ve sorumluluğu paylaşan olması bekleniyor.

Kaynakça:
Fütürist Ufuk Tarhan
http://openaccess.maltepe.edu.tr/
https://blog.enocta.com

Yorumlar (0)