banner565

banner472

banner458

banner457

“İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz”

Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Almanya ile 50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimize 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, devletler ve hükümetler arasındaki ilişkilerin yanısıra özellikle insani ilişkilerin iki ülke arasındaki bağları özel kıldığına işaret etti.

HABER 01.05.2024, 00:00 06.05.2024, 10:06
7023
“İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz”

Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

“Türk-Alman dostluğu kuvvetlenerek gelişmeye devam ediyor”
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretin, Steinmeier’in Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olması ve Türkiye-Almanya Dostluk Anlaşması’nın 100’üncü yılına tekabül etmesi bakımından değerli olduğunu söyledi: “Beşeri bağlarla bugüne kadar hep güçlenen Türk-Alman dostluğunun, kuvvetlenerek gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Gaziantep’e giderek, Almanya’nın katkısıyla inşa edilen ilkokulu ve Nurdağı konteyner kentini ziyaretinin kendilerini duygulandırdığı ifade etti: “Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu ilişkileri ikili olarak ele alma fırsatını bulduk. NATO müttefikimiz Almanya ile güvenlikten ekonomiye, kültürden bilime, her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. 50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi dengeli biçimde, 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Karşılıklı yatırımların arttırılmasına bu bakımdan özel önem veriyorum. Savunma sanayii alanındaki işbirliğimizi de ikili ilişkilerimize ve müttefiklik ruhuna uygun şekilde ilerletmek arzusundayız. Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamayı artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyorum.” Görüşmelerde Almanya’daki Türk toplumunu ilgilendiren konuları, Gümrük Birliği ve vize serbestisi olmak üzere atılması gereken adımları ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk toplumunun eşit katılım temelli entegrasyonuna önem verdiklerinin ve teşvik ettiklerinin altını çizdi: “Çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni Alman vatandaşlık esasını bu bağlamda atılmış kıymetli bir adım olarak görüyoruz.”

“İki ülke arasındaki bağlar özel”
Almanya-Türkiye ilişkilerinin uzun ve zengin bir geçmişe dayandığını belirten Steinmeier, “Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100. yıl dönümünde Türkiye’ye gelmek çok önemliydi” dedi. Steinmeier, bu ilişkilerin sadece devletler ve hükümetler arasında olmadığını kaydederek, özellikle insani ilişkilerin iki ülke arasındaki bağları özel kıldığına işaret etti: “Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın (Türkiye’yle olduğu gibi) bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur.  1961’de işgücü anlaşması imzalanmasından bu yana yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan, Almanya’da yaşıyor.”
Steinmeier, iki ülkenin NATO’da, G20 nezdinde ve özellikle de Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler karşısında bilgi ve görüş alışverişinde bulunması gerektiğini söyledi: “İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var. Kısa süre içinde ve bu çok zor dönemlerde Türk-Alman ilişkilerine yeniden önem kazandırmalıyız, ivme kazandırmalıyız. İki ülke arasındaki ticaret 55 milyar Euro’luk hacimle yeni bir rekora ulaştı. Türkiye’de finans politikalarındaki reformlar Avrupa’da da Batı’da da büyük bir takdirle karşılanıyor. Bu nedenle ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek zorundayız.” Birkaç hafta sonra Almanya’da ‘Ukrayna Yeniden Yapılanma Konferansı’ düzenleneceğini kaydeden Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da bu konferansa davet etti.

Yorumlar (0)