banner565

banner472

banner458

banner457

Bursalı yatırımcıların gözdesi Nilüfer OSB (NOSAB)

Projeleri, altyapısı ve kalitesiyle Bursa’nın örnek organize sanayi bölgelerinden Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), yeni projeleriyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin ilk özel OSB’si NOSAB’da, 1 milyon 358 bin m2 alanda 320 fabrika faaliyet gösteriyor, 22 bin kişi istihdam ediliyor.

OSB TANITIM 01.07.2019, 07:56 25.07.2019, 10:58
9051
Bursalı yatırımcıların gözdesi  Nilüfer OSB (NOSAB)

NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, 700 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan, BTSO’nun ilk 250 listesinde 7 firması bulunan NOSAB’ın; sosyal sorumluluk bilinci, kalitesi, eğitime verdiği önem ve çevreye duyarlılığıyla iddialı olduğunu söylüyor. Toplamda 1 milyon 358 bin metrekare alana kurulu Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB), 289 sanayi parselinde 320 sanayi kuruluşu faaliyet yürütüyor ve 22 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) açıkladığı “İlk 250” listesinin 2017 yılı listesinde NOSAB’dan 6-7 tane firma bulunuyor: TI Otomotiv, Doğu Pres, Warmhaus Isıtma ve Soğutma Sistemleri, Contitech Lastik, Pilot Koltuk Taşıtları bunlardan bazıları. NOSAB’da yabancı sermaye ile kurulu veya yabancı ortaklı yaklaşık 20 yabancı sermayeli firma bulunuyor.
Doluluk oranı yüzde 95’e ulaşan Bölge’nin kalan yüzde 5’i de dolu ancak henüz faaliyet aşamasında değil. NOSAB firmalarının en yoğun faaliyet alanı otomotiv. Bölgedeki firmaların yüzde 60’ı otomotiv, makine, metal sektöründe faaliyet gösteriyor; tekstil fabrikalarının oranı ise yüzde 10. Yüzde 30’u ise plastik, kimya, lojistik, ambalaj, kauçuk, elektrik-elektronik ve mobilya sektöründe hizmet veriyor. 
“NOSAB, Türkiye’nin örnek OSB’lerinden biri”
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, yeşil alanları, ağaçları, endüstriyel atıksu arıtma tesisi, çevre ödülleri, tescilli kalitesi ve yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle NOSAB’ın Türkiye’nin örnek OSB’lerinden biri olduğunu söylüyor ve “Hizmet kalitemiz, sosyal sorumluluk projelerimiz, eğitime verdiğimiz önem ve çevreye duyarlılığımızla iddialıyız” diyor.
Cari fazla veren OSB: Erol Gülmez, NOSAB’ın cari fazla veren OSB olduğunun da altını çiziyor: “İthalat oranımız çok düşük, neredeyse yok diyebiliriz. 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık ihracatımız 700 bin doları aştı, 1 milyar dolara yaklaşıyor, bunun ekonomiye katkısı ise yaklaşık 5 milyon TL.” Bugüne kadar ihracat çalışmalarını Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında yürüttüklerini belirten Gülmez, NOSAB olarak Eylül’den itibaren yurtdışındaki sanayi bölgeleri ve işadamlarıyla işbirlikleri konusuna özel olarak eğileceklerini söylüyor.
NOSAB’ın kuruluş öyküsü: Bölgeye yeni bir OSB kazandırmak amacıyla 1998 yılında kurulan NİLSİAD’ın (Nilüfer Sanayici ve İş Adamları Derneği) girişimleriyle hayata geçen NOSAB, 2001 yılında 183 sicil numarasıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan tescillenerek OSB unvanı almış. Bölge firmalarının ödediği aidatlarla tüm altyapıyı OSB’ye uygun hale getirdiklerini ve geliştirdiklerini belirten Erol Gülmez, “Bölge’nin ilk Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, bugün de NİLSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve NOSAB’ın Müteşebbis Heyet Başkanı Yalçın Aras, ben de Kurucu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’yım. Türkiye’deki ilk özel OSB Belgesi’ni biz aldık. Türkiye’nin ilk özel OSB’siyiz. Bu konuda OSB’ler bizden know-how konusunda yardım istiyor, biz de onlara destek veriyoruz” diyor. 
Bursa’ya örnek bir anaokul; NOSAB Kreş
NOSAB sosyal sorumluluk projeleriyle de öne çıkıyor. Erol Gülmez, yaklaşık 20 bin ağacın nefes aldığı NOSAB’da, yeni idari bina ile birlikte kreş ve anaokulunu da hayata geçirdiklerini anlatıyor: “Sosyal sorumluluk projesi olarak bir anaokulu yaptık: NOSAB Kreş. Amacımız fabrikalarda çalışan insanlar çocuklarını bırakırken gözleri arkada kalmasın, çağdaş, sorgulayan, kendine güvenen bireyler yetiştirmede bizim de katkımız olsun.
İlk önce NOSAB’daki fabrikalarda çalışan kadın personellerin çocuklarını kabul ediyorduk, çünkü kadın istihdamının artmasını önemsiyoruz. Ancak erkek personelden ve NOSAB dışından da çok fazla talep aldık, bu dönem daha fazla çocuk kabul edeceğiz. 150 öğrenci kapasiteli bir kreşimiz var. Nitelikli eğitim için tüm koşulları sağladık. Genç ve heyecanlı bir ekibimiz var.  Oyun oynarken, uygulamalı olarak öğretmeyi esas alıyoruz. Eğitim kalitesiyle Bursa’nın en iyi okullarından biri olacak.”
“Meslek Lisesi projemizi hayata geçireceğiz”
Ülkeye faydalı olacak her projeye kafa yorduklarını ifade eden Gülmez, yeni projeleri; meslek lisesi veya meslek edindirme kursu üzerinde çalıştıklarını açıklıyor: “Çünkü fabrikalarda nitelikli ara elemana çok ihtiyaç var. Meslek liseleri de bu sebeple çok önemli. 16 bin metrekare alanımız var, orada bir okul ya da kurs inşa etmeyi düşünüyoruz. Ayrıca Uludağ Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık, 8 Endüstri Meslek Lisesi’ne destek oluyoruz. Bölgemiz’in kuruluşunda bir ilköğretim yaparak Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettik. Kreş ve anaokulu, ilköğretim projelerimizi hayata geçirdik. Hedefimizde Endüstri Meslek Lisesi var. Bu projemizi de 4 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Sanayicimizin nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayacağı için lisemizin mezunları kesinlikle iş bulacaktır.”
Bölge sanayicilerinin ihtiyaçlarına yönelik eğitimler: Bölge sanayicilerinin ihtiyaçları ve gelişimine yönelik çalışmalara önem verdiklerini vurgulayan Erol Gülmez, bu çerçevede NOSAB İdari Bina Konferans Salonu’nda inovasyon, Ar-Ge, iş güvenliği, kişisel veri güvenliği, siber güvenlik, dijitalleşmeyle ilgili paneller, konferanslar, seminerler, eğitimler düzenlediklerini de paylaşıyor: “Eğitim projelerimizde sanayicinin ihtiyaç ve isteklerine yönelik bir plan yapıyoruz. Planlamadan önce bir talep havuzu oluşturuyoruz, en yüksek talebe göre planımızı çiziyoruz.” Gülmez, ayrıca NOSAB’daki işbirliği ve güçbirliğini geliştirmek amacıyla NİLSİAD işbirliğiyle her ay bir firmayı, Bölge sanayicileri ve işadamlarıyla birlikte ziyaret ettiklerini de aktarıyor. 
Ödüllü çevreci OSB, kalitesiyle de tescilli 
Erol Gülmez, birkaç hafta içinde ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni ve ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni alacaklarını dile getiriyor: “NOSAB’da çevre duyarlılığını maksimum düzeyde tutuyoruz, çünkü biz doğayı koruduğumuz ölçüde doğa bizi korur. 2012 yılında Sağlıklı Kentler Birliği, Arıtma Tesisimiz’den dolayı bizi ‘En Çevreci Tesis Ödülü’ne layık gördü; 2015 yılında da Elite Dergisi ‘Yılın En Çevreci Sanayi Bölgesi’ olarak ödüllendirdi.”  
Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi ile örnek OSB: Gülmez, NOSAB’da Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi bulunduğunu belirterek, “Bu OSB’lerde örneği ender bulunan projelerden biri, Bursa’da endüstriyel atıksu arıtması yapan tek OSB’yiz. Tabii arzumuz biyolojik arıtma da yapabilmek, bir gün bu hedefe de ulaşırız umarım. Bölgeyi 20 bin ağaçla yeşillendirdik. Sokak isimlerimiz bile ağaç ismidir, zeytin, şeftali gibi…Sedir, fıstık çamı da var. Hala etkinliklerimizde konuk ettiğimiz konuşmacılar adına ağaç dikiyoruz, NOSAB’a gelenlerin bir ağacı oluyor” diye konuşuyor. 
NOSAB’ın ulaşım avantajları: Erol Gülmez, NOSAB’ın ulaşım avantajlarını ise şöyle sıralıyor: “NOSAB merkezi bir OSB. Bursa il merkezine 15 km, ilçe merkezine 5 km, Osmangazi Köprüsü’ne 80 km, Gemlik Serbest Bölge ve limana 35 km, Sabiha Gökçen Havaalanı’na 110 km, Boğaz Köprüsü’ne 140 km mesafedeyiz. Yeni yapılan İstanbul-İzmir yolu Bursa çevre yolundan geçecek. Bizim o bağlantı yoluna uzaklığımız ise 3 km.” Gülmez, ayrıca Oyak Renault (1 dakika mesafede) ve TOFAŞ Fiat (15-20 dakika mesafade) fabrikalarının NOSAB’a komşu olması nedeniyle Bölge yatırımcısı için ciddi bir lojistik avantaj sağladığını, şehir merkezine yakın ve ulaşımın kolaylığı nedeniyle de çalışanların Bölge firmalarını tercih ettiklerini paylaşıyor. Bu da firmalara zaman, maliyet ve verimlilik avantajlarını da birlikte getiriyor. 
Altyapısı tamam: Altyapısının yüzde yüzü tamamlanan NOSAB, altyapı projesiyle de kalitesini sergiliyor. Gülmez, proje aşamasında en baştan itibaren sanayiciye en faydalı olacak şekilde planlı hareket ettiklerini vurguluyor: “Bir OSB altyapısında gerekenlerin hepsi bizde mevcut, altyapımızı tamamen kurduk. Elektrik altyapımızla farklılaşıyoruz, tamamen yeraltında kurulu, bu da arızanın minimize olması, herhangi bir arıza durumunda çevreye rahatsızlık vermeden, zaman, verimlilik ve maliyette ciddi avantajlar sağlayarak hızlıca çözüm sağlayabileceğimiz anlamına geliyor. İnternet altyapımızı fiber optiğe dönüştürdük, internet hızımızı da artırdık.”
7/24 güvenlik: Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa OSB’nin İtfaiye Teşkilatı’nın yanıbaşlarında olduğunu belirten Gülmez, NOSAB’da 7/24 hizmet veren araçlı gezici bir güvenlik ekipleri bulunduğunu aktarıyor. Bölge içerisinde her biri 450 m2 olan toplam 5 banka şubesi yeri, kreş, 120 kişilik konferans salonu ve fuaye alanıyla yeni İdari Bina yer alıyor.

Yorumlar (0)