banner565

banner472

banner458

banner457

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım: “Vizyon projeler Trabzon’un çehresini değiştirecek”

Ulaştırmadan haberleşmeye, sağlıktan sanayiye kadar birçok alanda vizyon projeleriyle dikkat çeken Trabzon, ihracattaki başarısı ve turizm sektörüyle de öne çıkıyor. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, yatırımları devam eden vizyon projelerin Trabzon’un çehresini değiştireceğini söylüyor.  Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon’un ihracattaki başarısına değinerek, “Trabzon’umuz Türkiye’de ihracat yapılan iller arasında 20’inci sıradadır. 2023 yılı ihracatı 1 milyar 93 milyon dolara ulaşan ilimizin ihracatında ciddi bir ürün ve pazar bağımlılığı söz konusudur. İlimizden en çok Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Polonya ve Fransa ülkelerine ihracat yapılmakta; ihracat yapılan dış ticaret ürünlerini 551 milyon dolar gelirle en çok fındık ve mamulleri oluşturmaktadır. Diğer önemli ihracat ürünleri ise yaş meyve ve sebze, su ürünleri, hayvan mamulleri ve otomotiv sektörlerine aittir” diyor.

AYIN KONUĞU 01.02.2024, 00:00 23.02.2024, 09:12
17810
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım: “Vizyon projeler Trabzon’un çehresini değiştirecek”

Trabzon’a yeni havalimanı
Vali Aziz Yıldırım, Trabzon’da halihazırda yürütülen vizyon projeleri arasında akla gelen ilk ve önemli projelerinin; Kanuni Bulvarı, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi, Trabzon Yeni Havalimanı olduğunu söylüyor: “Bu projelerden en çok dikkati çeken şüphesiz Kanuni Bulvarı ile bu yıl içinde yapımı tamamlanan ve Cumhurbaşkanımız tarafından açılarak hizmete sunulan Maçka-Karahava yolu ile Zigana Tüneli projeleridir. Dolayısıyla ilimizde öne çıkan yatırım sektörü ulaştırma ve haberleşme altyapısıdır.”
Bu yatırımların şehrin son yıllardaki temel girdisini oluşturan turizm sektörüne de büyük imkân sağladığını kaydeden Vali Yıldırım, özel sektör yatırımlarının sektörel dağılımına bakıldığında imalat, sanayi ve turizm yatırımlarında artış gözlemlendiğini aktarıyor: “Kamu; Trabzon’un en büyük yatırımcısı konumundadır. Özel sektörün yatırım iştahı ise kamu ile kıyaslandığında daha düşüktür. Trabzon’da yatırım verimliliği Türkiye ortalamasının %38 altında gözükse de bu durumun özellikle kamu yatırım planlaması için gelişim alanlarını işaret etmesi ilimiz açısından bir avantajdır.”

Ulaştırma, sağlık ve sanayi yatırımlarına devam
Trabzon’un; tarihi, konumu ve doğasıyla geçen yıl olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da Arap turizminin en önemli tercih noktalardan biri olacağını öngören Vali Yıldırım, şehrin çehresini değiştirecek vizyon projelerini açıklıyor: “Yapılacak olan Trabzon Yeni Havalimanı ve Kanuni Bulvarı’nın Kısmi Yolu, şehir içi ulaşımını daha rahat ve konforlu hale getireceğini düşündüğümüz Hafif Raylı Sistem ile bir diğer vizyon projemiz; Şehir Hastanesi, planlanan ve devam eden projelerimizdendir. Yatırım Programı’na dahil edilen ve yakın zamanda yapımına başlanacak Trabzon Havalimanı ile temeli atılan Güney Çevre Yolu ilimizin çehresini değiştireceğini düşündüğümüz önemli vizyon projelerimizdir. Sanayi ve üretim alanında ise Endüstri Bölgesi Yatırım Adası ilimize kazandırılması düşünülen bir diğer önemli projemizdir. Ayrıca son yıllarda ilimiz ekonomisinde başat durumda bulunan turizm sektörüne dair özel teşebbüs yatırımları da devletimiz tarafından desteklenmekte ve takip edilmektedir.”
Ulaştırma, spor, kültür, tarih, turizmde önemli projeleri hayata geçiren il: Vali Yıldırım, Trabzon’un değerine değer katan geçmiş dönem yatırımları ve tarihi değerleri hakkında da bilgiler veriyor: “Kanuni Bulvarı’nın açılmış olan Akyazı Boztepe arası 19.3 km’lik bağlantı yolları Trabzon-Erzurum yolu güzergâhında yer alan Maçka-Karahava yolu ile Zigana Tüneli, Ganita-Faroz Arası Sahil Bandı Düzenlemesi, 41.461 seyirci kapasiteli Şenol Güneş Stadyumu ve bünyesinde bulundurduğu birçok spor kompleksi, Şehirlerarası Yeni Terminalimiz, Kadın İstihdam ve Yaşam Merkezi, Tabakhane Vadisi, Eski Avni Aker Stadyum Alanı (Millet Bahçesi), Vakfıkebir, Akçaabat Millet Bahçeleri, Bilim Merkezi, Boztepe Seyir Terası geçmiş yıllarda yapılan ve ilimizin görünürlüğünü arttıran önemli yatırımlarımızdandır. Ayrıca tarihi değerlerimizden Sümela Manastırı ve Altındere Vadisi, Atatürk Köşkü, Kızlar Manastırı ile Ayasofya Cami Restorasyonları da turizm sektöründe yapılmış hem yurtiçi hem yurtdışı görünürlüğümüzü arttıran önemli kamu yatırımları olmuştur.”

OSB’ler sanayiye ivme kazandırıyor
“Üniversite-sanayi işbirliği toplumun kalkınması ve refahına öncülük ediyor”: Vali Aziz Yıldırım, Trabzon’da köklü üniversitelerden biri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2018 yılında açılan Trabzon Üniversitesi olmak üzere 2 devlet üniversitesi ile 2010 yılında açılan vakıf üniversitesi Avrasya Üniversitesi’nin bulunduğunu anlatıyor: “İlimiz nüfusunun % 5’i kadar sayıda öğrenciye evsahipliği yapmakta, eğitim gören öğrencilerin %75’i il dışından %3’ü ise yurtdışından gelmektedir. Üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleşmesi yolunda önemli rol oynayan Trabzon Teknokent 2004 yılında kuruldu ve çalışmalarına devam etmektedir. Ticari katkısı en yüksek Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi olurken; Akçaabat Şinik, Beşikdüzü ve Vakfıkebir diğer faal Organize Sanayi Bölgeleri’dir (OSB’ler). Toplamda 341 hektar alanda 136 işletme ve 6.060 çalışanla üretim yapılmaktadır. Üniversitelerimiz eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal hizmet alanlarındaki uygulamalarıyla gelişmeye açık, üretken bireylerin yetişmesine, yüksek düzeyde bilimsel ve teknolojik ürünlerin ortaya çıkmasına, toplumun kalkınması ve refahına öncülük yapma görevlerini sürdürmektedir. OSB’lerimizse katılımcılarının sorunlarına çözüm bulmaya, işlerini geliştirmeye, tanıtımlarına katkı sağlamaya, eğitim ve araştırma çalışmalarını teşvik etmeye, Türkiye ve dünyadaki OSB’lerle işbirliği içerisinde olarak katılımcılarını desteklemekte, gelişmelerine katkı sağlamakta, markalaşmalarına destek olmaktadır. Tüm bu katkılar ilimizin sanayi sektörünün gelişmesinde önemli ivme kazandırmaktadır.”
Trabzon’da OSB’ler içinde ve dışında olmak üzere 19 kamu ve 844 özel sektöre ait işletme ile 2266’sı da küçük sanayi sitelerinde olmak üzere toplam 3129 işyerinde 21476 kişi istihdam edildiğini; bu sanayi bölgelerinde gıda, orman, metal-çelik, petro-kimya, yapı inşaat, makine, tekstil sanayi ürünlerinin üretimi yapıldığını da kaydeden Vali Yıldırım, “Trabzon ekonomisinde öne çıkan pazar fırsatları ve ihtiyaçlar, iyi uygulama örnekleri ile değerlendirilerek şehrin potansiyeli ortaya konulmuş ve üretimi yapılacak yeni ürünler ve üretimi yapılan ürünlerde ürün çeşitliliği konusunda gereken teşvikler verilmeye devam etmektedir” açıklamasını yapıyor.

Yorumlar (0)