banner565

banner472

banner458

banner457

Sunvital Enerji Kurucu Ortağı Murat Kılıç

Sunvital Enerji, stratejik, sağlam ve güvenilir büyüyor  GES (Güneş Enerji Santrali) projeleriyle yenilenebilir enerji sektörünün iddialı oyuncularından Sunvital Enerji, 180’i geçen kurulmuş, çalışır halde santralle ciddi bir tecrübeye sahip. Sunvital Enerji Kurucu Ortağı Murat Kılıç, her zaman, her dönemde bir stratejileri olduğunu belirterek, “Şirketimizi sağlam ve güvenilir bir şekilde büyütmek için çok çalışıyoruz” diyor.

CEO 01.02.2024, 00:00 23.02.2024, 09:13
17751
Sunvital Enerji Kurucu Ortağı Murat Kılıç

Dijital dönüşüm çağında, gelecek nesillere daha temiz, daha sağlıklı bir dünya bırakmak ve güncel olarak da maalesef halen çok yüksek olan elektrik maliyetlerin kurtulmak için yeşil/yenilenebilir enerjinin önemini fark ettiğimizi belirten Sunvital Enerji Kurucu Ortağı Murat Kılıç, “Biz Sunvital Enerji olarak işte tam da bu nedenlerle 2013 yılından bu güne ülkenin karbon ayak izinin azaltılması için uğraş veren bir EPC (Engineering Procurement and Construction) firması olarak sektörde yer alıyoruz. Bir mühendislik firması olarak sektörün en kaliteli ürünleriyle çalışıp GES (Güneş Enerji Santrali) sektörüne değer katmaya çalışıyoruz. 180’i geçen kurulmuş, çalışır halde santralimiz ile tecrübemiz de artık çok değerli bir yere ulaştı. Tüm bu yetkinliklerimizi yatırımcılarımızın hizmetine sunup şirketimizi geleceğe emin adımlarla taşımak niyetindeyiz” diyor.

2023’te iki ödül birden
Sunvital Enerji olarak sorunsuz iş bitirme ile %100 müşteri memnuniyeti ilkesiyle çalışan bir aile olduklarını belirten Kılıç, bunu başarmak için elinden geleni yapan çok değerli mesai arkadaşları bulunduğunu aktarıyor: “Ve bu mesai arkadaşlarımız bize 2023 yılında harika iki ödül verdiler. Happy Pleace to Work ve Great Place to Work sertifikalarına ardı ardına sahip olduk ve 2023’ü gurur kaynağı bu ödüllerle bitirdik.”
“2024’te yenilenebilir enerji sektörü şaha kalkmalı ve koşmalı”: Türkiye için 2023’ün krediye, dolayısıyla yatırım yapma kabiliyetine ulaşmanın zor olduğu bir yıl olduğunu kaydeden Kılıç, tüm sektörlerde olduğu gibi yenilenebilir enerji sektörünün de zor bir yıldan geçtiğini ifade ediyor: “Fakat bu zorluklar karşısında yatırımcıların yenilenebilir enerji konusunda önceki yıllara göre daha fazla bilinç sahibi olmaları ve devlet tarafından devam ettirilen teşviklerin varlığıyla bu zor yılı atlattık. Artık 2024’te tüm sektörler gibi yenilenebilir enerji sektörü de hızlıca atağa kalkmalı. Ülke olarak 11.268-MW kurulu GES gücüne sahibiz ve 2035 yılı 53.000-MW olarak belirlenen ulusal hedefimiz mevcut. Bu nedenle artık sektörün deyim yerindeyse şaha kalkması ve hedefine emin adımlarla koşması gerekiyor.”
Murat Kılıç, gelecekte var olacak firmaların, krizleri avantaja çeviren firmalar olduğunu ve tüm bu süreci büyüyerek geçirdiklerini paylaşıyor: “Son 2 yılda çalışan sayımızı neredeyse 4 katına çıkardık. İşlerimizde kaliteden ve iyi mühendislikten ödün vermedik. Bu da daha önce iş yaptığımız yatırımcılarımızın bizim en iyi tanıtım araçlarımız olmalarını sağladı. Teknik kadromuzu genişlettik, devam eden projelerde yatırımcıya anlık bilgiler sunan bir sistem oturttuk, nasıl olacağını merak eden yatırımcıları, nasıl olduğunu gören, ne olacağından haberdar olan yatırımcılara dönüştürdük; yaptığımız işe değer verdik ve yatırımcılarımızdan karşılığını aldık.”
Murat Kılıç, “Sunvital Enerji ailesinde ‘ben’ yok ‘biz’ var. Biz aile olarak bilgi paylaşımına çok önem veriyoruz. Tüm departmanlar aynı zamanda Ar-Ge departmanı gibi çalışırlar. Herkes işini geliştirmek adına gerekirse araştırmalar yapıp fikirlerini sunabiliyor. Bizler de buna olanak sağlayarak arkadaşlarımızın yanında oluyoruz. Tüm birimlerin kendi içlerinde en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak için tüm materyalleri, eğitimleri, çalışma koşullarını maddi manevi sağlamaya çalışıyoruz” diye konuşuyor. Kılıç, iletişime açık, vicdanlı ve mesai arkadaşlarıyla arasına set çekmek istemeyen bir yönetici olmak için elinden geleni yaptığını vurguluyor.

Yenilenebilir enerji yatırımının önemi
“Öncelikle çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak fosil yakıt kullanımını mutlaka azaltmalı ve karbon salınımını kabul görür seviyelere indirmeliyiz” diyen Kılıç, artık toplam maliyetin içinde hatırı sayılır seviyelere yükselen elektrik/enerji maliyetleri nedeniyle de yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine dikkat çekiyor: “Elektrik maliyetlerini yok edebilecek ve hatta mevzuatta belirtilen sınırlar içinde ek gelir sağlayacak GES projeleri tüm firmalar için oldukça mühim bir yatırım aracıdır. Bir de AB (Avrupa Birliği) üyelerine ihracat yapan firmalar için geleceği bilinen sınırda karbon vergisi de var ki bu da şirketlere maalesef artı maliyet yükleyecek bir gider maddesi. Tüm bu nedenlerle şirketler yenilenebilir enerjiye geçiş yapmalılar. Bu düşünceyi fiiliyata geçirirken de en öncelikli konu iyi ve tecrübeli bir EPC firmasıyla yola çıkmaktır. Ayrıca bu firmanın kullanacağı ürünlerin kalite ve marka güçleri de çok ama çok önemli. Zaten bu iki seçenek doğru seçilince projenin tamamlanma süreci de sonrasında elektrik üretim süreci de sorunsuz ve yüksek verimlilikte olacaktır.”

“Vizyonuyla şirketin kuruluşunu sağlayan babam Engin Kılıç olmuştur”
Bursa’da 1981’de dünyaya ‘Merhaba’ diyen Murat Kılıç’ın annesi ev hanımı, babası emekli, müzik öğretmeni bir kız kardeşi var. Kılıç, şirketinin kuruluş öyküsünü şöyle özetliyor: “Mesleğiyle değil vizyonuyla şirketin kuruluşunu sağlayan babam Engin Kılıç olmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Bursa’da tamamladım. Daha sonra Ankara’da üniversiteye gittim fakat ayrılmam gerekti ve Bursa’ya geri döndüm. Döndüğümde 20 yaşındaydım. Özel bir şirkette 1 yıl çalıştım daha sonra Burtom Sağlık Grubu’nda çalışmaya başladım. Benim için 12 yıllık bir eğitim ve deneyim oldu. 2013’te kurduğumuz Sunvital şirketinin bu noktaya gelmesinde büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Burtom Sağlık Grubu’nda babam ve amcamla birlikte çalıştım. Her ikisinin de farklı bakış açıları vardı. Bu iki yönetim tarzını harmanladım ve kendi yönetim tarzımı belirledim. Ortağım Oğuz Toraman ile birlikte güzel bir ekip olduk ve şirketimizi bugünlere taşıdık. İş hayatımda bugünlere gelmemde babamın rolü büyüktür. Çocukluğumdan bugüne birçok zorlu dönemden geçtik. Bu dönemlerden hep tecrübeleri cebimize koyarak çıkmayı bildik ve yeri geldiğinde kullandık.”

Stratejik, sağlam ve güvenilir büyüme
İlk iş deneyiminin kendisine ciddi artılar kattığını söyleyen Kılıç, Burtom Sağlık Grubu’nda birçok departmanda görev aldığını, her departmanın kendisine farklı tecrübeler kattığını anlatıyor: “Son olarak da 5 yıl satınalma müdürü olarak Dr. Erol Kılıç ile birebir çalıştım. Erol Bey’in farklı bakış açısı ve değerlendirmeleri bana çok şey kattı. Hayatım boyunca her zaman dinledim ve tecrübe topladım. Bunları yerinde kullanabilmek Sunvital Ailesi olarak ortağım Oğuz Toraman ile birlikte bizleri bu noktaya getirdi. Sunvital’i kurduğumuzda bir konuda uzmanlaşmamız ve en iyisini yapmamız gerekiyor vizyonuyla yola çıktık. Birçok fırsat karşımıza çıktı fakat biz yolumuzdan ayrılmadan konsantrasyonumuzu kaybetmeden yolumuzda devam ettik. 10 yıllık bir tecrübeden bahsediyoruz. Sektör mevzuatlara bağlı olduğundan dolayı dönemsel zor kararlar almamız gerekti. Her zaman, her dönemde bir stratejimiz oldu. Şirketimizi sağlam ve güvenilir bir şekilde büyütmek için çok çalışıyoruz. Umarız daha nice yıllar bu şekilde devam ederiz. Ve Sunvital Ailesi olarak daha güzel günlere gelebiliriz.”

Yorumlar (0)