banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’a göre Kocaeli; 2023 KOŞUSUNUN FİNALİSTİ

Sürdürülebilir kalkınmanın ve bilgi toplumuna geçiş süreçlerinin belirleyici tüm dinamiklerini birleştiren Kocaeli bu yönüyle girişimci, yatırımcı, araştırmacı, bilişimci, ihracatçı ve beyaz yakalı çalışanlar için yükseltici bir ‘ekosistem’ oluşturuyor.

AYIN KONUĞU 01.08.2019, 08:04 29.08.2019, 13:36
21564
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’a göre Kocaeli; 2023 KOŞUSUNUN FİNALİSTİ
banner637

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, şehrin gelişme vizyonunu şöyle çiziyor: “Kocaeli’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında ülkenin belirleyici kentleri arasında yer almasını, teknolojik dönüşüme öncülük eden sanayi, ticaret, ulaşım ve lojistik merkezi konumunu güçlendiren turizme dayalı katmadeğer üreten ve bölgenin kalkınmasına katkıyı arttıran bir il olmasını öngörüyoruz.”
Kocaeli’nin parlayan özellikleri: Endüstriyel üretim merkezlerinden biri; yatırım, üretim ve dış ticarette stratejik bir konum tutuyor. İstanbul, Bursa, Sakarya, Eskişehir ile birlikte aynı kalkınma vizyonuna entegre oluyor. Dünya ve Türkiye 2020 yılı itibarıyla yeni bir ekonomi hikayesi yazmaya başlarken bu hikayenin yazıcılarından biri de Kocaeli olacak. Kentin zenginleştiren zenginliğini okurlarımıza sunmak için bu sayımıza ayın konuğu olarak Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’u aldık; bu teknoloji ve üretim kentini okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.

Cazibe odağı
Kocaeli girişimci ve yatırımcı için gerekli bütün imkanları sunan bir kentimiz. Türkiye’nin ulusal ve uluslararası çapta en güçlü projelerinden biri olan Bilişim Vadisi’nin hayata geçtiği Kocaeli, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 80’ine de evsahipliği yapıyor. 11’i faal, 1’i kuruluş aşamasında 12 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Kocaeli Serbest Bölgesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi olmak üzere 2 üniversite, 5 teknopark, 124 Ar-Ge merkezi, 15 tasarım merkezi, 35 limanı ile Kocaeli, ülke kalkınmasının parlayan yıldızlarından. Otomotiv ana ve yan sanayi, kimya ve petrokimyanın lokomotif olduğu ilde; ilaç, lastik, plastik, ana metal sanayi, metal işleme ve madeni eşya, makine-teçhizat, elektrikli teçhizat, orman ürünleri ve işlenmiş gıda sektörleri de öne çıkan diğer sektörler.
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy şehrin gelişme vizyonunu şöyle çiziyor: “Kocaeli’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında ülkenin belirleyici kentleri arasında yer almasını, teknolojik dönüşüme öncülük eden sanayi, ticaret, ulaşım ve lojistik merkezi konumunu güçlendiren turizme dayalı katmadeğer üreten ve bölgenin kalkınmasına katkıyı arttıran bir il olmasını öngörüyoruz.”

Sanayi ve ticaret
“Türkiye dış ticaretinin yüzde 18’i Kocaeli gümrükleri aracığıyla gerçekleştiriliyor”: Vali Aksoy’un verdiği bilgilere göre; “Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 80’i Kocaeli’de faaliyette ve bunların 34’nün merkezi de Kocaeli’de. Vergi gelirlerine baktığımızda Kocaeli, geçtiğimiz yıl tahakkukta 4., tahsilat miktarında 3. ve tahsilat oranında 1. sırada yer aldı. Kocaeli gümrükleri aracılığı ile yapılan ithalat ve ihracata baktığımızda Türkiye dış ticaretinin yüzde 18’i Kocaeli gümrükleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu da bölgemiz adına oldukça önemlidir.” Ve stratejik bir belirleme olarak diyor ki Vali: “İstanbul’dan sonra en fazla Ar-Ge’ye sahip olan il Kocaeli’dir. 5 teknopark, 124 Ar-Ge merkezi, 15 tasarım merkezine sahibiz. Oldukça önemli olan Bilişim Vadisi’nde şu anda 142 başvuru var, 65 firma faaliyette, gerçekleştirilen proje sayısı 135 ve 450 personel istihdam ediliyor.” Yabancı yatırımcının Kocaeli’ye yoğunlaşan ilgisi ilin yüksek teknolojiye yürüyüşünü daha da güçlendirecek.

Ulaştırma ve altyapı
Vali Aksoy, ulaştırma ve altyapı çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Devlet Demiryolları’nın çeşitli faaliyetlerinin bir kısmı bitti, bir kısmı ise devam etmektedir. Havalimanımızda geçen yıl 54 bin yolcu kapasitesi oluştu ve 2 bin 85 uçak uçtu. Kalkınma Ajansı’na ‘nerelere uçuş yapılabilir?’ anlamında bir çalışma yaptırdık. 3 destinasyon; Erzurum, Kars ve Samsun özellikle uçulabilir alanlar olarak gözüktü. Yazın ise Antalya, Muğla ve İzmir’e uçuşlar yapılabilir denildi. 35 limanımız var. İzmit Körfezi’ni tek liman olarak değerlendirdiğimizde Türkiye’de en fazla elleçlenen yük, İzmit Körfezi’ndeki limanlarda oluyor.”

Çalışanların şehri
Kocaeli aynı zamanda Türkiye’nin istihdam ocaklarından biridir. Vali Aksoy ilgili verileri paylaşıyor:
“• İlimizde faal işyeri sayısı 46 bin 894’dür.
• Sosyal güvenlik kapsamında aktif çalışan sayımız 648 bin 641,
• Aylık alan kişi sayısı 282 bin 733,
• Bakmakla yükümlü tutulanların sayısı 840 bin 931’dir.
• Çalışma ve İş Kurumu’na kayıtlı işsiz sayısı 79 bin 127 kişidir.”

İnovatif faaliyetler
Coğrafi işaretleme: Kocaeli’de ürün markalaştırma önemseniyor. Kalkınma Ajansı üzerinden yürütülen çalışmalar Vali Aksoy’un anlatımıyla şöyle: “Kocaeli’nin video tanıtımı ile ilgili Kalkınma Ajansı üzerinden yürüttüğümüz çalışmalar tamamlanmak üzere. İlimizin kültürel değerleri oldukça fazla. Coğrafi işaretlemede şu anda ürünlerimiz tescil edilmiş durumda. Bazı ürünlerimiz için başvurular yapıldı ve işlemleri devam ediyor. Coğrafi işaretlemeyi önemsiyoruz. Bu ürünün ve bölgenin tanıtımına çok önemli katkı sunuyor. 6 tane Mavi Bayraklı plajımız var. Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizde bazı cami ve tarihi eserlerin onarımı ile ilgili yürütülen önemli çalışmalar var.”
Engelli Bilgi Bankası: Vali Aksoy, Engelli Bilgi Bankası projesini özetliyor: “Engelli Bilgi Bankası’nı Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yazılım gerçekleştirdik. Amaç, mevcut engelli sayımızı tek bir noktada görebilmektir. İlin fotoğrafını görebileceğimiz bir mekanizmamız yoktu. Bizler de bunu oluşturabilmek için bu çalışmayı başlattık belirli bir aşamaya kadar getirdik. Yaptığımız çalışmalarda en önemli hedeflerimizden birisi de bir engelli grubunun bir ilçede, bir köyde yoğunlaştığını eğer görebilirsek bunu fark etmek ve araştırmasını yaparak ‘bu engelin ortadan kaldırılması yönünde neler ortaya koyabiliriz’ bunu görebilmektir. Çalışma arkadaşlarımızla yoğun çalışmalar içerisinde bunu ortaya koyduk ve bu çalışmalarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. Türkiye genelinde ilk ve özel bir çalışmadır.”
Göç sorununa çözüm: Geri Gönderme Merkezi: İlde geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli sayısının an itibariyle 56 bin 873 kişi olduğunu belirten Vali Aksoy, ikamet izniyle oturan yabancı sayısının 5241 iken, 7927’ye yükseldiğini ifade ediyor: “Geri Gönderme Merkezimiz 2017 yılında faaliyete geçmiştir. Bu merkezle 2017 yılında 731, 2018 yılında 1708, 2019 yılının ilk 6 ayında 1603 kişi ülkelerine geri gönderilmiştir. Sadece Kocaeli değil, çevre illerden de bize zaman zaman gönderilen kişiler olabiliyor. Suriyeliler’in ilçelere göre dağılımında ağırlık Gebze ve Darıca ilçelerimizde olmaktadır. Geri Gönderme Merkezi’nde kalan yabancılara uygun koşullar sunulmaktadır.”

Şehre yapılan yatırımlar
Vali Aksoy, ilde yapılan yatırımlar hakkında şunları anlatıyor: “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen bazı çalışmalar var. İlimize  gönderilen 30 milyon TL ek ödeneği en yüksek oranda eğitime ayırdık. Sağlık Hizmetleri, Güvenlik Hizmetleri, Genel İdare Hizmetleri ve Sosyal Hizmetler ile AFAD olmak üzere 30 milyonluk kaynağı sektörel bazda pay ettik. Sağlık Müdürlüğü kapsamında 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve görev yapan arkadaşlarımızın bekledikleri istasyonlar çok iyi değildi. Bu noktada il genelinde 10 tane 112 Acil İstasyonu yapmaya karar verdik. Gölcük’te aile sağlığı merkezi işimiz var. Jandarma Komutanlığımıza 2 karakol yapacağız. Jandarma Bölgesi’nde toplamda 168 kamera sistemi oluşturacağız ve bu güvenlik açısından bizim için oldukça önemli. Emniyet Müdürlüğümüzde İzmit’te 132, Kartepe’de 10, Gebze’de 6, Başiskele’de 8, Karamürsel’de 2, toplam 290 kamera sistemi kuracağız. Çocuk İlk Kabul Merkezimiz yoktu. Bunun ihalesi ile ilgili ödeneği ayırdık, proje çalışmaları ve ihale hazırlıkları devam ediyor. Güvenlik Asayiş Merkezimiz oldukça donanımlı, helikopter görüntülerinin aktarılacağı, şehrin bütün kamera görüntülerinin buraya aktarıldığı bir merkez. Önemli zamanlarda bu merkezi faaliyete geçiriyoruz. Oldukça güzel bir merkez haline geldi.”
Devam eden 782 milyon TL’lik eğitim yatırımı: Eğitimde bir önceki yıla göre belirli artışların söz konusu olduğunu paylaşan Aksoy, 2017’de, 17 eğitim binası ve toplam 295 derslik, 2018’de ise 38 yeni eğitim binası, 648 derslik, 6 atölye, 5 spor salonu ve 300 öğrencilik pansiyon, 33 çelik çerçeveli anasınıfı yapımının tamamlandığını, toplamda il genelinde 65 proje kapsamında 1363 derslik, 9 atölye, 7 kapalı spor salonu, 2 konferans salonu ve 180 öğrencilik pansiyon binasının inşaatlarının devam ettiğini dile getiriyor: “Sayın Cumhurbaşkanımız ve değerli eşi tarafından okuma yazma seferberliği başlatılmıştı. Biz de Kocaeli’de okumaz, yazmaz olarak bildiğimiz 37 bin 881 kişinin 37 bin 505 kişisine ulaştık.
Özellikle 5 yaş grubunu önemsiyoruz. Okullaşma oranında bu grubumuzu yüzde 100 hedef olarak ortaya koyduk. Geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmalarda yüzde 98.45’e ulaştık.
Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında son 2 yılda ciddi bir artış sağlandı. Son 2 yılda beyaz bayrak alan okul sayısında yüzde 76’lık bir artış söz konusu.
Çocuklarımızın bilimsel gelişmelerden en iyi şekilde yararlanması için her eğitim bölgesinde bir kodlama atölyesi robotik sınıf oluşturmaya başladık ve şu ana kadar 53’ünü tamamladık. Burada 116 hedefimiz var.
Şu anda da devam eden 782 milyon TL’lik bir yatırım söz konusu. Kocaeli’de eğitim ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalarımız devam ediyor.
Kocaeli’nde okullarımızdaki devamsızlık durumunu ciddi olarak masaya yatırdık ve özel bir çalışma grubu oluşturduk. Hayatımız Okul projesi kapsamında devamsızlığı azaltma noktasında ortaya koyduğumuz çalışmayla devamsızlığı 2.63 azalttık. En fazla devamsızlığın olduğu okullarımız Meslek Liseleri. Kocaeli Üniversitemiz’in öğrenci sayısında bir düşüş görünüyor. Bunun nedeni meslek yüksekokullarında yapılacak tercihlerin azaltılmış olması, askerlikle ilgili yeni yasanın çıkıyor olması gibi nedenlerdir.”
Keşfedilen Yetenekler Projesi:  Çocukların normal eğitimlerine devam ederken kendilerini sosyal ve kültürel yönden geliştirecek, onların kendilerini daha güvende hissedecekleri, ayaklarının yere daha sağlam basacağı bir yapıya onları kavuşturmak gerektiğini vurgulayan Vali Aksoy, bunun için kaymakamlar, il ve ilçe milli eğitim müdürleriyle istişare yaparak ilk aşamada her ilçede bir okulu pilot okul olarak seçtiklerini anlatıyor: “Bu pilot okulumuzda bütün öğrencilerimizin müzik, spor, kültür gibi bu konulardan birisiyle ilgilenmelerini istedik.  Toplamda 33 okulumuzda 22 bin öğrenciyi biz bu kapsamda çalışmalarımıza dahil ettik. Adını da keşfedilen yetenekler projesi olarak ortaya koyduk. Hedefimiz önümüzdeki dönemde biraz daha yaygınlaştırmak ve toplamda bu çocuklarımızı sayısını daha üst noktalara taşıyabilmektir.”
Şehir hastanesi 2020’de açılacak: Vali Aksoy, Kocaeli Devlet Hastanesi’nin tamamlandığını, 400 yataklı Gebze Devlet Hastanesi’nin hizmete girdiğini paylaşıyor. Devam eden proje ise; Şehir Hastanesi. Aksoy anlatıyor: “2020 yılı içerisinde açılması öngörülüyor. Gölcük Devlet Hastanesi inşaatı devam ediyor. Uzunçiftlik 2 nolu Aile Sağlık Merkezi Eylül ayında tamamlanarak hizmete girmesi öngörülüyor. Çayırova ilçemize bir devlet hastanesi yapılması planlanıyor. AMATEM ve ÇEMATEM’in ihaleleri yapıldı.”
Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi devam ediyor: Vali Aksoy, Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi ile 15-69 yaş grubunda 678 bin kadını hedeflediklerini, eşi Hülya Hanım’ın bu projenin koordinatörü olarak toplantılara katıldığını, kadınların bu projeye daha fazla ilgi göstermeleri konusunda gayret gösterdiğini, ilçe kaymakamlarının ve eşlerinin de projeyi desteklediğini söylüyor. Aksoy, hedeflenen 522 bin 990 kadına ulaştıklarını, eğitim sonrası 5 bin 448 kadına muayene yapıldığını, anormal tespit edilen 110 kadının takibe alındığını, 2 kadın da meme kanseri tespit edilip, tedavi sürecine başlandığını kaydediyor.
“Sıfır Atık Projesi ile 54 bin civarında ağaç kesilmekten kurtarıldı”: Vali Aksoy, Sıfır Atık Projesi’ni çok önemsediklerini vurguluyor: “Başta Valilik olarak işe başladık,  sonrasında birçok kurum ve kuruluşu, ilçeleri de projeye dahil ettik, birçok kişiye eğitimler verildi. Sıfır Atık Projesi kapsamı içerisinde bugüne kadar 3 bin 206 ton atık kağıt, 2 bin 458 ton metal atık, 882 ton cam atık ve 1481 ton plastik atık toplanmış. Geri dönüşüm anlamında oldukça önemli ve milli ekonomiye katkı sağlandı hem de 54 bin civarında ağaç da kesilmekten kurtarıldı. Böylesine hassas ve önemli bir çalışmayı Kocaeli olarak önemsiyoruz. Türkiye’de bu alanda çalışma yapan illerin başında geliyoruz.”
33 bin kişilik stat devreye girdi: Kocaeli’de  milli takımlarda faaliyetlerde bulunan 236 sporcu var. Öğrencilerin yüzde 38’i okul spor faaliyetlerine katılıyor. Vali Aksoy, “Bu da Kocaeli olarak ilk 5’te yer almamızı sağladı. Özellikle engelli sporcuların evlerinden alınıp, spor yaptırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 600 spor kulübüne çeşitli destekler Gençlik Spor Bakanlığımızca veriliyor. Başarılı sporcularımızı fırsat buldukça ödüllendiriyoruz. Yetenek Taraması yapıyoruz. Özellikle 3. sınıfta okuyan çocuklarımıza geçtiğimiz yıl 22 bin 534 öğrenci taraması gerçekleştirdik. 3 bin 15 öğrencide bu konuda öne çıkan spor alanında belirli çalışmaları yapabilecek yetenekteki çocuklardı. 33 bin kişilik stat devreye girdi. Engelli kulüp sayımız 2017 yılında 55 iken 59’a çıkmıştır” bilgilerini veriyor.

Yorumlar (0)