banner565

banner472

banner458

banner457

Gaziantep Valisi Davut Gül;“Gaziantep bir ihracat şehridir”

Gaziantep Valisi Davut Gül, sanayi şehri Gaziantep’te Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve bir ilk olarak Gaziantep ve Kilis arasında 45 milyon metrekare alana sahip Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulma çalışmalarının devam ettiğini açıklıyor.

AYIN KONUĞU 01.12.2019, 07:59 26.12.2019, 15:31
34680
Gaziantep Valisi Davut Gül;“Gaziantep bir ihracat şehridir”

İlin öncelikli yatırım profilini teknoloji yoğun ürünlerin oluşturduğunu belirten Vali Gül, Gaziantep’i geleceğe taşıyacak projeleri bizimle paylaşıyor.Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in alan bakımından Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip şehri olduğunu belirterek,“İlimiz Türkiye ihracatının yüzde 4.2’sini gerçekleştirmektedir. Kişi başına düşen ihracat miktarı da Türkiye ortalamasının bir hayli üstündedir. İl bazında ihracat rakamları göz önünde bulundurulduğunda ise Türkiye genelinde 6. sıradadır. İlimizin dünya genelinde 186 ülkeyle ticaret ilişkisi bulunmaktadır. Kısacası Gaziantep bir ihracat şehridir” diyor.
Gaziantep Sanayi Dönüşüm Projesi, savunma sanayi ve medikal sanayi projeleriyle öne çıkıyor: Vali Gül, Gaziantep’in gelecek vizyonunu ise şu sözlerle çiziyor: “Teknolojinin geleceği şekillendirdiğini biliyoruz. Dolayısıyla Gaziantep Sanayi Odamız ile birlikte bölgemize orta ve yüksek teknolojili yatırımları çekmek istiyoruz. Bu anlamda Gaziantep Sanayi Dönüşüm Projesi, savunma sanayi ve medikal sanayi sektörlerine yönelik projeler ön plana çıkıyor. Yani sanayimizi dijital dönüşüme hazır hale getirmek ve yüksek teknoloji isteyen savunma ve medikal sanayi değişimini ve altyapısını sağlamak hedeflerimiz arasında.”
Sanayi şehri Gaziantep, ilklere imza atıyor
Vali Gül, şehrin sanayisindeki önemli gelişmeleri bizimle paylaşıyor: “Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve bir ilk olarak Gaziantep ve Kilis arasında 45 milyon metrekare alana iki il tarafından Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulma çalışmaları devam ediyor.
Sanayi Odamız Kobi Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezi Projesi (Model Fabrika) kapsamında Türkiye’de kurulacak ilk 5 model fabrikadan birisini Gaziantep’te kuruyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Gaziantep Sanayi Odamızın birlikte hayata geçireceği model fabrikada şirketlerimizin dijitalleşmesine öncülük edeceğiz.
Projemiz çok, ama genel itibarı ile en önemli hedeflerimiz arasında dijitalleşme ve teknolojik gelişim var.”
Gaziantep’in öncelikli yatırım profilini teknoloji yoğun ürünler oluşturuyor: Gaziantep, jeopolitik konumu ile başlı başına bir cazibe merkezi. Vali Davut Gül, “İlimiz Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapılarından bir tanesidir. Dolayısı ile Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgenin ihtiyaç duyduğu her ürününün üretimi bizim yatırım alanımızı oluşturuyor. Tekstil, gıda, metal ve makine, kimya ve plastik sanayi tecrübenin yoğun olduğu sektörler. Ancak bizler bu yatırım alanlarında seçici olmak ve katmadeğeri yüksek ürünlerin üretimini tercih etmek durumundayız. Bu anlamda teknoloji yoğun ürünler öncelikli yatırım profilimizi oluşturuyor” diyor.
Gaziantep’in sanayi altyapısı yönünden diğer illere örnek durumda olduğunu vurgulayan Vali Gül, “İmalat sanayi; bölgesel kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyeli açısından Gaziantep’in en güçlü yönü olarak diğer ekonomik birimler arasında bir adım öne çıkmaktadır. Gaziantep tekstil sanayi yönünden makine halısı üretiminde Türkiye’nin en önemli üretim merkezi olma konumunu korumaktadır. Şehrimiz bir tarım ili olmamasına rağmen pek çok tarım ürününün işlenmesi bu çevrede yapılmaktadır. Makine metal sektöründe Türkiye imalatı içerisinde önemli bir paya sahiptir. Ayrıca kimya sanayi önceleri tekstil sektörünün daha sonraları ise plastik ayakkabı sektörünün ihtiyacı olan hammaddelerin imalatı ile başlamış ve gelişmiştir. Dolayısı ile bahsettiğim bu sektörler ilimizin çekim gücünü oluşturmaktadır” diye konuşuyor.
Vali Gül, Gaziantep’i geleceğe taşıyacak projelerden bazılarını ise şöyle özetliyor: “Gaziantep, hem Türkiye’nin hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biridir. Dolayısı ile hem bilgi birikimi ve sermayesini kullanmak hem de dünyada meydana gelen değişimleri takip etmek sureti ile bu özelliğini artırarak devam ettirecek ve bu coğrafyanın en büyük ticaret ve lojistik merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürecektir. 
Bu anlamda;
• 100’e yaklaşan firma sayısıyla şehrimizi Ar-Ge bazlı ekonomi merkezlerinden biri haline getirmek isteyen ve 157 milyon TL Ar-Ge gelirine ulaşan Gaziantep Teknopark’ın gelişim çalışmaları,
• Gaziantep bölgesinin tercih edilir bölgesel bir lojistik üs haline getirilmesi amacıyla hayata geçirilen Gaziantep Lojistik Köy Projesi,
• Önemli üretim sektörlerinden olan tekstil sektöründe kümelenmeyi sağlayarak ortak üretimi destekleyecek olan Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB ve önemli bir sektörde birikimi artıracak olan Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulum çalışmaları,
• İlimizin Mersin Limanı’na olan yolunu kısaltarak ihracatına katkı sunacak olan Kilis-Hassa-Kırıkhan-Dörtyol Bölünmüş Yol Projesi,
• Gaziantep’e ulaşımı kolay ve daha konforlu hale getirecek olan Konya-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Projesi 
İlimizi geleceğe taşıyacak olan yatırım projelerinden sadece birkaçıdır.”
“Gaziantep Üniversitesi Teknopark, kentin güçlü endüstrisine teknoloji ve dijital dönüşüm tedariği sağlayan bir yapıdadır”:  Vali Gül, Gaziantep’te üniversitelerin sanayinin gelişimi ve çağın isteklerine uyumun sağlanması anlamında sanayici ve girişimcilerle içiçe çalıştığına değiniyor: “Gaziantep Üniversitemiz bünyesinde hizmet veren Teknopark, kentin güçlü endüstrisine teknoloji ve dijital dönüşüm tedariği sağlayan bir yapıdadır. Gaziantep Üniversitesi Teknoparkı’nda firmaların yüzde 30’u akademik ve öğrenci girişimcilerden oluşmaktadır. Teknopark’ta şu anda firmalarımız mentörlük ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra sermaye ve yatırım bilgi desteğini üniversite ekibimizin rehberliğinde ediniyorlar. Mesela Teknoparkta çalışan ve ekiplerimizden yardım alan watch-X adlı bir firma yaptığı teknoloji merkezli çalışmalarla İngiltere'de geçtiğimiz yıl ‘eğitim teknoloji start-up’ı seçildi. Ayrıca yapılan çalışmalarla patent ve girişimcilikte önemli bir etki yakalandı. Teknopark’ın son 1 yıl içerisindeki patentli ürün ticarileştirme sözleşmeleri hacmi 2.000.000 TL’yi aştı.” Vali Gül, son 5 yıl içerisinde Türkiye’deki ekosistem bazlı en etkili performanslardan birisini sergileyen Gaziantep Üniversitesi’nin Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2018 sonuçlarına göre Fikri Mülkiyet Havuzu’nda Türkiye’de 7. sıraya yükseldiği bilgisini de paylaşıyor.
Vali Gül, “Bizim amacımız ilimizde teknoloji yoğun ve katmadeğeri yüksek ürünleri daha fazla üretebilmek. Bu anlamda bütün dünyada olduğu gibi Ar-Ge bizim için de çok önemli. İlimizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Üniversitelerimiz ile birlikte Ar-Ge çalışmalarında firmalarımızın karşılarına çıkan sorunları el birliği ile aşmaya gayret gösteriyoruz. Birçok sanayi dalında ihtiyaç olan test laboratuvarları oluşturma veya ortak laboratuvarlar kurma konusunda Bakanlığımız ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Patent ile ilgili ortaya çıkan pürüzleri giderme noktasında da yine çalışmalarımız, girişimlerimiz var” diye konuşuyor. 
Gaziantep OSB, çevreye duyarlı: Vali Gül, göreve geldiğimden beri sanayicilerle hep iç içe olmaya gayret gösterdiğini vurguluyor: “Bizler bu süreçte çözülmesi hemen mümkün olan bürokratik konularda uygun çözümleri zaten sanayicilerimiz ve ilgili kurumlarla birlikte üretiyoruz. Yapısal ve uzun vadeli çözüm gerektiren konularda da ilgili bakanlıklar nezdinde her platformda ilimizin sorunlarını dile getirerek çözümde rol sahibi olmaya gayret gösteriyoruz.” Vali Gül, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin şu bilgileri paylaşıyor: “Gaziantep Organize Sanayi Bölgemiz nispeten oturmuş bir düzene ve sisteme sahip. Altyapı yatırımları konusunda yeni eklemelerle birlikte yüzde 75 oranında bir tamamlanma söz konusu. Bölgemiz bütün bu altyapı yatırımları ile birlikte mevcut arıtma tesisinden çıkan çamurun yakılarak hem bertaraf edilmesi hem de bu süreçten enerji elde edilmesi projesini yürütüyor. Bu proje de yıl sonunda tamamlandığında çevreye daha duyarlı ve kendi atıklarını kendi değerlendiren bir yapıya kavuşulmuş olacak.”
“Gaziantep, Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’dır”: Vali Gül, Gaziantep’in turizm, kültür ve tarih zenginliğine de değiniyor: “Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Şehrimiz, Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’dır. Yani dünya şehirlerinin ışığı, göz nurudur. Bu anlamda Gaziantep, sahip olduğu 20 müze ve 5 antik kent ile görülmeye değer bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Mutfağımızın eşsiz lezzetleri, 2015 Aralık ayında UNESCO tarafından tescil edilmiş, Gaziantep, Gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil edilen 18 şehirden biri olmuştur. Gaziantep’i Geliştirme Vakfımız’ın katkıları ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonuyla GastroAntep Festivali’nde Gaziantep’in eşsiz mutfağını dünyaca ünlü restoran şefleri, gastronomi profesyonelleri, akademisyenler, öğrenciler ve tüm halkımızın katılımı ile tüm dünyaya sunmuş olduk. Bu organizasyon değerlerimizin tanıtımı anlamında bizlere birçok güzel fırsat da sunmaktadır.”

Yorumlar (0)