banner565

banner472

banner458

banner457

“Mermerin, lezzetin ve termalin başkenti; Afyonkarahisar”

Kabuğunu kırarak büyüme potansiyelini harekete geçiren il.

AYIN KONUĞU 01.03.2019, 08:57 26.03.2019, 09:40
9957
“Mermerin, lezzetin ve termalin başkenti; Afyonkarahisar”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, “Kabuğunu kırarak büyüme potansiyelini harekete geçiren il” tanımlamasının mücadele ve kararlılıklarını gösteren önemli bir işaret olduğunu dile getiriyor.
Kentin küreselleşmesi

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’la il sohbeti keyif veriyor:  “Binlerce yıllık medeniyetin izlerini taşıyan, asırlık yapıları, milyonlarca yılda oluşmuş mağaraları, termal zenginliği ve doğal güzellikleri, el sanatları, doğa harikası peri bacaları, açık hava tapınakları ve lezzet harikası eşsiz yemekleriyle adeta gizli kalmış bir hazinedir Afyonkarahisar.”
Afyonkarahisar Batı Anadolu’nun Doğu, İç Anadolu’nun Batısı’dır;  yayla-ovadır;  termal hazinesi, mermer definesi, özgün gıda endüstrisi ile dünyada markalaşmaktadır.
Ya kentin adı! ‘Haşhaş‘tan çıkan özsu ‘Opium’, yani Afion’dur Afyon. ‘Karahisar’ da tarihin kentin alnına vurduğu damgadır, içimi sağlık…
Afyonkarahisar’ın zenginliği günümüzün ekonomik diline çevrildiğinde sanayi, ticaret, turizm ve sağlık sektörlerinin sentezi olur.
Vali Mustafa Tutulmaz, ilin 2018 yılı toplam ihracatının yüzde 9.15 yükselerek 341 milyon 714 bin dolar olduğunu, 128 ülke ve 7 serbest bölgeye ihracat yapıldığını aktarıyor. Bundan, Afyokarahisar ekonomisinin hızla küreselleştiği anlaşılıyor.
Vali Tutulmaz, ilde hizmet, tarım ve sanayi sektörleri açısından üretim çeşitliliği bulunduğuna dikkatimizi çekiyor:  “Ülke ekonomisine özellikle mermer endüstrisinde ortaya çıkartılan katmadeğer ile büyük katkı yapmaktadır.  Ülkemizin işletilebilir mermer rezervinin yüzde 40’ına sahip Afyonkarahisar, mermer ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştiriyor. 2018 yılında 115 ülke ile dünyanın birçok yerine ihraç edilen Afyon Mermeri dünya markasıdır. 2018 yılında gerçekleşen doğaltaş ihracatının yüzde 9.6’sı olan 184 milyon dolar Afyonkarahisar imzalıdır.”
Kentin OSB’leşmesi
Vali Mustafa Tutulmaz, anlatıyor: “İlimizde 7 ilçede üretim aşamasına geçmiş 7 OSB bulunmaktadır. Bu OSB’ler yaklaşık olarak 10.000 kişiye istihdam imkanıyla sanayimizin gelişmesinde önemli bir paya sahiptir. Bu OSB’lerde güçlü olduğumuz yönler özellikle mermer makineleri imalatı, mermerin kesilmesi ve şekil verilmesi ile karo ve fırınlanmış tuğla üretiminde en çok istihdama sahip sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.
İki OSB’mizin kurulum çalışmaları devam etmektedir. Bolvadin’de Tarıma Dayalı İhtisas  (Besi) OSB’deki Et Kombinası, yem fabrikası ve gübre fabrikası kurulması için çalışıyoruz.
İncehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilecek olan ‘Mermerde Yüksek Verim, Yüksek Katma Değer Güdümlü Projesi’ Zafer Kalkınma Ajansı’nca kabul edilen ilk güdümlü projedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi koordinatörlüğünde mermer sektöründen daha fazla ürün ve katmadeğer üretebilmek için çalışıyoruz. OSB’lerdeki firmalarımızca mermer ürünlerinin işlenmesi sonrası ortaya çıkan atıkların değerlendirmesi konusunda da Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapılmaktadır.”
Gıda ve termal zenginliği
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz,  ilin uzmanlaştığı diğer sektörleri de resmediyor: “İlimizin uzmanlaşma düzeyi yüksek gıda sektöründe oldukça fazla üretim yapmaktadır. Haşhaş bitkisi Bolvadin ilçesinde Türkiye Tek Alkaloid Fabrikası’nda işletilip kimya sanayisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında; Başmakçı yumurta, Sultandağı kiraz, Çay vişne, Şuhut ve Sandıklı’da da patates üretimi ön plana çıkmaktadır.
Termal turizmin başkenti olarak bilinen ilimiz, toplamda 26 bin 249 nitelikli yatak kapasitesi, 10 adet 5 yıldızlı oteli ve 4 termal turizm merkezi ile ülkemizde termal yatak kapasitesi bakımından da ilk sırada yer almaktadır.
Afyonkarahisar’da önemli ekonomik kaynaklardan birini jeotermal seralar oluşturmaktadır. Bu amaçla ilimizde toplam 1.060.534 metrekare sera oluşturulmuştur. Böylelikle toprağın derinliğinden gelen servet sadece turizm için değil sağlıklı gıda üretiminde de devreye girmiştir.
İlimiz hayvansal üretim miktarı bakımından TR33 Bölgesi’nin en gelişmiş illerindendir. Bölgedeki süt üretiminin yüzde 37’si, kırmızı et üretiminin yaklaşık yarısı Afyonkarahisar’da gerçekleşmektedir. 2018 yılı itibari ile en çok ihracat yapan il olarak Afyonkarahisar’ın yumurta ihracatı tutarı da 79 milyon 15 bin dolar olmuştur.”
Doğal lojistik çekim merkezi
Vali Mustafa Tutulmaz, ilde yürütülen projelere de değiniyor: “Her üç noktayı da içerisinde barındıran ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük ve kapsamlı alt yapı projesi olan Ankara-Afyon-İzmir arası Hızlı Tren Projemiz çok önemlidir. Bu amaçla da 2019 yılı içerisinde Ankara (Polatlı)-Afyon arası altyapı çalışmalarının tamamlanarak hizmete alınmasını hedefliyoruz. Böylelikle başkentimize olan uzaklığımız 1 saate inmekle birlikte gerek ticari hayatımızda gerekse de sanayi ve diğer sektörleri de kapsayan kalkınma temelli çalışmalar konusunda Afyonkarahisar bir çekim merkezi haline gelecektir. Ülkemizde demiryollarının dört yol olarak kesiştiği tek merkez ve tek nokta Afyonkarahisar’dır.
Şu anda proje çalışmaları tamamlanan Merkez OSB ve İscehisar OSB İltisak Hatları Yük Merkezi Projeleri’nin yapım çalışmalarına 2019 yılı içerisinde başlanılacak olması Afyonkarahisar depolama alanının merkezi olabileceği gibi taşımacılık konusunda da stratejik pozisyonunu güçlendirerek diğer sektörleri de harekete geçireceğini düşünüyorum.”
Yatırımlar
Vali Mustafa Tutulmaz’ın paylaştığına göre Afyonkarahisar yatırımlar yönünden de yükselen bir trend yakalamış:
- AB programı kapsamında başlatılan kırsal kalkınma temelli IPARD Programları kapsamında yüz milyon lirayı aşkın yatırım faaliyete geçmiş, 3000 istihdam sağlanmıştır.
- Öncelikli olarak enerji konusunda yürütülen çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Belediyeler 2018 yılı içerisinde güneş enerjisinden elektrik üreten santral yapımında Afyonkarahisar bölgesel olarak ilk sırada yer almıştır.
Atık yönetimi konusunda uygulamaya sokulan başarılı çalışmalar yatırımcıları heyecanlandırmaktadır.
2020 yılında faaliyete geçmesi planlanan aynı zamanda ülkemizin ikinci biyokütle tesisi olacak tesiste 27 MW elektrik üretimi gerçekleştirilecektir.
- Sinanpaşa ilçesinde 10.000 ton/ay’lık üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük plastik pet geri dönüşüm tesisi faaliyettedir.
- Dört firma tavuk gübresi ve evsel atıklardan 8.8 megawatt elektrik üretmektedirler.
- Afyonkarahisar yıllık tavuk üretimi miktarı beş yüz bin tona yakındır.
- Termal turizmin merkezi olan ilde konaklama tesis teşvikleri yoğun olarak alınmaktadır. 8.410 yataklı 8 adet yatırım belgeli konaklama tesisi yapım çalışmaları sürüyor.
- Üniversite işbirliğiyle Termal Sağlık Kenti kurulması hedefleniyor.
- 2018’de ilin ikinci üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi faaliyetine başladı.
‘Diğer’ denemeyecek diğerleri
Vali Tutulmaz, turizmi vurguluyor: “2018 yılında Afyonkarahisar, 500 binin üzerinde gecelemenin yapıldığı iller sıralamasında ilk 10’da yer almıştır. Aynı dönemde turist sayımız bir milyonu aşmış durumdadır.” Tutulmaz, ilin gıda tedarikçiliğinin altını çiziyor: “Öncü sektörler arasında yer alan gıda sektörüne baktığımız zaman ise Afyonkarahisar, İstanbul’un et ihtiyacının çoğunu karşılayarak hayvansal üretim bakımından Türkiye’nin önde gelen illeri arasındadır. Et ürünleri ve buna dayalı sanayi bakımından en gelişmiş iller arasında yer alan kentimizin haftalık 60-61 milyon yumurta üretimi ile yumurtanın günlük fiyatının belirlendiği, Türkiye yumurta borsasının başkenti unvanına da sahip olduğunu söyleyebiliriz.”
Akılda kalanlar:
- Milyonlarca izleyici kitlesine sahip Dünya Motokros Şampiyonası Afyonkarahisar’da  yapıldı.
- Kocatepe Spor Kompleksi’nde 22 bin 873 sporcu ve antrenörün katıldığı, 79 müsabaka ve organizasyon düzenlendi. 
Her yaz mevsiminde ortalama 80 futbol takımı, Afyonkarahisar’da Kocatepe Spor Kompleksi içinde kamp yapıyor.
- Kuma Dağı zirvesinde Klimatan Kış Turizmi Merkezi’nin fizibilite ve master planı hazır.
- Afyonkarahisar mesleki eğitim konusunda Türkiye’de en fazla patent üretimini gerçekleştiren ilk üç il arasında yer alıyor.
- Bolvadin’de  Türkiye’de ilk defa merasız koyun yetiştiriciliği projesi uygulanıyor.
- Bölge ve ülkenin sahip olduğu tıbbi ve aromatik bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılmasına her düzeyde destek verilmesi konusunda çalışmalar sürüyor.

Yorumlar (0)