banner565

banner472

banner458

banner457

MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Salim Güneş; “Hedefe hep birlikte koşarız”

MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Salim Güneş, iyi bir CEO’nun objektif, ulaşılabilir, her yönüyle güven duyulan, dingin, adil, sabırlı, sakin bir lider olması gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda Atasay Holding İcra Kurulu Başkanı da olan Güneş’in başarısının sırrı; hedefe ekibiyle birlikte koşmasında yatıyor.

CEO 01.12.2019, 07:52 26.12.2019, 15:32
22937
MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Salim Güneş; “Hedefe hep birlikte koşarız”

MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Salim Güneş, iyi bir CEO’nun objektif, adil, ulaşılabilir, kendisini sürekli geliştiren, okuyan ve her yönüyle güven duyulan insan olması gerektiğini söylüyor. Güneş, bu özelliklerin yanı sıra iyi bir liderin dingin ve sakin olmasının önemini de vurguluyor: “Bir kasırga düşünün. Kasırga siz olursanız, nereye gittiğinizi farketmezsiniz. O kasırganın içine girdiğiniz zaman kararı siz vermezsiniz. Panik içinde, öfkeyle karar verirseniz, hata yaparsınız. Ekibinizde insanlar sizin ruh halinize göre hareket eder, siz olaya sakince bakabilir ve kasırganın dışında durmayı becerirseniz, önlem alabilirsiniz.”
Salim Güneş’e göre; iyi bir liderin ekibindeki insanlar kendisini rahat ifade edebilmeli. Güneş, insanların yüzde 98’inin çalışılabilir, yönetilebilir ve bir konuda faydalı olabileceğine inanıyor. Önemli olan; o insanın nerede faydalı olabileceğini ve hangi yönlerinin geliştirilebilir olduğunu iyi görmek: “Bir işi talep eden kadar, sorumluluğu ona veren de sorumludur. ‘Hayır’ demeyi bilmek lazım. Çalışanların, liderlerinin kendileri için her zaman doğru kararı verdiğine dair güven duymaları önemlidir.”
Güneş, iyi liderin işine 360 derece bakabilmesinin önemine de değiniyor: “Tüm ekibini görebiliyor, onlarla empati yapabiliyor, onlara uygun dil, çözüm ve öneri geliştiriyor olmalı. Lider, ekibine de birlikte başarabilme hazzını oturtmalı.”
Bir işi doğru koordine etmek için işin tüm detaylarını bilmek gerekmediğini ifade eden Güneş, insanın olduğu her yerde sorunların da birbirine benzediğine değiniyor: “Önemli olan insanları entegre ve inançlı bir şekilde ortak bir hedefe yönlendirmek, onlara hizmet etmektir. Onları desteklediğinizi, yardımcı olduğunuzu anlayan çalışanlar işlerine daha çok sarılır. Herkes yukarı doğru hizmet ettiğini düşünür, oysa piramiti aşağı doğru çevirmek gerekir. Hangi sektör olursa olsun, işin içinde insanın olduğu yerde aşağıya doğru destekleyici, hizmet edici ve koordineli çalışmak önemlidir. Ya hep birlikte başarılı oluruz, ya da hep birlikte rezil oluruz. Bizim işimiz entegre bir iştir, verilen hedefe hep birlikte koşarız.” Güneş, insanlara bağırıp çağırarak, gönül kırarak çalışmayı tercih etmiyor. Güneş’in çözümü basit: “Onun yerine karar verirsiniz, ‘sizinle çalışamayacağız’ dersiniz. Bu tür çalışmaya gerek duyan insanlarla çalışmazsınız.”
Salim Güneş’in analitik zekası yüksek. Sabırlı, sakin, panik yapmayan ama sürekli hareket eden bir lider. Çözüm ve sonuç odaklı. Hiçbir işi elinin ucuyla tutmadığını vurguluyor ve “İş doğru yapılmalı ki emeğimizin karşılığını alalım” anlayışıyla hareket ediyor. “Ben bir işi yapıyorsam o işin en doğrusu neyse onu sonuna kadar, olması gerektiği şekilde yapmalıyım. Hiçbir işi ucundan köşesinden yapmıyorum” diyor. Bir alanda odaklanabilmeyi başaran, uzmanlaşanların gelecekte başaracağını düşünen Güneş, kendini işkolik olarak tanımlıyor: “Kendimi işime adayan insanım. Yapılan işten keyif almak, hem ruhen hem fiziken ana odaklanabilmek önemli. Hayatım boyunca hiç ‘keşke’m olmadı, Keyifle çalışırım, ruh ve fizik olarak aynı yerde durmak, başarıyı getiriyor. Bence başarının en büyük anahtarı, kendini o anda hissedebilmek.”
Güneş, arkasında iş sermayesi yerine, insan sermayesi bırakırsa kendini başarılı sayanlardan: “Babam 53 yaşında vefat etti, birçok insana iyiliği dokunmuş, hayatına katkı sağlamıştı. Ben biraz babamın rolünü üstlendim. Birçok insanı yetiştirdim. Arkamızda hoş bir seda bırakmayı düşünürüm.”

Çankırı’dan İstanbul’a
Çankırı’nın Çayırpınar köyünde 1962 yılında dünyaya “merhaba” diyen Salim Güneş, 25 kişilik kocaman bir ailede büyüdüğünü anlatıyor. Bu onu daha iletişime açık, daha dengeli ve sosyal biri haline getirmiş. Güneş’in ailesi, köyün varlıklı ailelerinden. Hem keyifli bir çocukluk geçirir hem de her köy çocuğu gibi o da çalışkandır.
İlk rol modeli annesinin babası. Osmanlıca da bilen, evler, taş köprüler inşa edebilen, saat tamir edebilen, ahşap oymalar ve kaynak işlerini de yapabilen  1.90 cm boyundaki dedenin at arabası üretim atölyesi vardır, Güneş ise dedesinin çırağıdır. Köyde her konuda danışılan ve mutlaka bir çözüm üreten dedesiyle usta çırak ilişkisinin Güneş’e katkısı çok olur.
Çayırpınar İlkokulu’nun ardından Çankırı’da Atatürk Ortaokulu’na devam eder. Çalışkanlığıyla öne çıkar, öğretmeni Satılmış Genç’in de desteğiyle okullar arası yarışmalara katılır. Okul işi meşakkatlidir, her yıl okul zamanı Çankırı’da bir göz oda tutulur, annesiyle birlikte orada kalır. Onur belgesi ve takdirname alır. Çankırı Lisesi, ardından Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat ve Maliye Bölümü.
Çankırı’dan sonra Ankara farklıdır. Köyünde ilk kez üniversite kazanan ve okuyan insan olan Güneş’in başarısında iki kişinin rolü büyüktür, sakin, yardımsever ve ileri görüşlü bir insan olan babası; zeki, takipçi ve emektar annesi. Güneş anlatıyor: “Babam stratejiyi belirleyen annemse stratejiyi iyi uygulayandı. Bense hayatım boyunca herhangi bir şeyin sorumluluğunu alırsam ne olursa olsun, en doğrusunu yapmaya odaklandım. Hayatım boyunca hiçbir işi üstünkörü yapmadım. Hep düzenli, tertipli, çalışkan bir çocuk oldum.”
Üniversite mezuniyeti ve askerlikten sonra 1987’de Tütünbank (sonra adı Yaşarbank olarak değişti), Garanti ve Akbank sınavlarını kazanır. Tercihi ABD’li ortakları olan ve daha niş bir bankacılık yapan Tütünbank’tan yanadır, İzmir’e yerleşir. Önce müfettiş yardımcısı, sonra müfettiş olur. İzmir ve Anadolu tecrübesi dünya görüşünü geliştirir. 1994’te İnsan Kaynaklarından Sorumlu Müdürü Ege Hanım’ın teklifiyle Müdür Yardımcısı olur. 1999’da  bankaya el konur, Nisan 2001’de 5 bankanın birleştirilmesi kararı çıktığında insanları işten çıkartması istenir, ilk istifayı kendisi verir. Güneş, “İnanmadığım işi hiçbir zaman yönetmedim” diyor.
Aras Kargo’dan aldığı teklifle 2001’in Ekim ayında sektöre adım atar. Aras Holding’in Kurucusu Celal Aras’tan birçok şey öğrenir. Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi olur. Aralık 2004’te işten ayrılır. 2005 yılının Şubat ayında Atasay Kuyumculuk’ta İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak işe başlar. 2007 ortalarında Celal Aras’ın kardeşi Canpolat Aras’tan gelen bir telefonla tekrar Aras Holding günleri başlar. Güneş, Atasay Kuyumculuk’tan izin alarak Aras Holding’e geçer. Celal Aras 2008 Ocak ayında vefat eder. İlerleyen yıllarda şirket kar eder hale gelir, yabancı yatırımcıya şirket hisselerinin satışı gerçekleşir, 2010-2013 yılları arasında şirketin değeri 6 kat artar. 2014 yılının sonunda Aras Holding’den ayrılır ancak Baran Aras’ı kıramayarak 3 yıl süresince haftanın 1 günü Aras Holding İcra Kurulu Üyesi olarak çalışır.
Salim Güneş, 2015 Şubat’ında Atasay Holding İcra Kurulu Başkanı olur. Haftanın 4 günü Atasay’da, haftanın 1 günü Aras’ta çalışmaya devam eder. Ancak 2018 yılının sonunda Aras Holding ile yollarını tamamen ayırır. Turkven ve Sancak Grubu’nun MNG Kargo’yu satın almasının ardından 2019 yılı Ocak ayında şirketin yeni dönüşümünün lideri Salim Güneş olur. MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Salim Güneş, aynı zamanda Atasay Holding İcra Kurulu Başkanı. Haftanın iki günü Atasay’da, üç günü ise MNG Kargo’da çalışıyor.
Uyumadan önce mutlaka yarım saat kitap okuyor: Salim Güneş, İngilizce ve Fransızca biliyor, haftasonları yürüyüş yapıyor, futbol oynamayı seviyor. Güneş, MNG Kargo olarak İstanbul Maratonu’na KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) adına katıldıklarını belirtiyor. Haberleri dijitalden takip ediyor, şirket ve kişisel gelişime yönelik kitapları okumayı seviyor. Uyumadan önce mutlaka yarım saat kitap okuyor. LÖSEV’e (Lösemili Çocuklar Vakfı) ve KAÇUV’a üye. Bir dönem Türkiye KARİD (Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği) Başkan Yardımcılığı da yapmış. İstanbul Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü’nün lisanslı atıcısı. Kıyafette tercihi smart casual ve business casualdan yana. Sıcak iklimleri seven Güneş, en çok sıcakkanlı insanlarıyla Portekiz’e ısınmış, sonrasında ise İspanya ve İtalya… 

Yorumlar (7)
Faruk üstüntürk 4 yıl önce
Sultanbeyli şubesi tlfna bakmıyor. Gönderimizi alamadık. Hizmet yok. İlginize sunarım....
Ibrahim demir 4 yıl önce
09 12 2019 tarihli gönderdiğimiz kargo paketi kayıp iki aydır araştırılıyor aynı sözleri duyuyorum bunun çözülmesini istiyorum
İsmail Kurşun 4 yıl önce
Merhaba Salim Bey ağır vasıta şoförüyüm bütün evraklarım tam Adıyaman Gölbaşı nda oturuyorum şoför ihtiyacınız varsa sizinle çalışmak isterim 05383190716 TEŞEKKÜRLER
MUSTAFA 4 yıl önce
Görele şubeniz geçen ay Samsun'dan gonderdigimiz kargoyu bugün itibari ile yani 6agustos2020 hala şubede bekletiyor.
Bize hizmet lazım sayın CEO
GÖNÜL YAĞCI.... UTKU UĞUR YAĞCI 2 yıl önce
21.09 2021 günü kaybolan bilgisayarımız için düzenlenen tanzim talep formumuzun iptal edilmesini rica ediyorum.
Murat koyun 2 yıl önce
Pasaport ve almanya da süresiz oturumum var almanya Türkiye de ehliyetim var sizinle çalişmak isterim
Mert Ülker 1 yıl önce
Merhabalar kolay gelsin Van Mehmet erdemoğlu mtal öğrencisiyim robovan robotik ekip üyesiyim bu sene 3 farklı ilden VAN İSTANBUL ANTALYA daki öğrencilerden oluşan bir öğrenci ekibi kurduk ve ortak çalışıyoruz. Bizlerin aramızdaki kargolama ihtiyaçlarına sizlerde destek olup Doğu ile batı arasında köprü olur musunuz ? Bunu yaparak bizleri çok mutlu edersiniz binevi sponsor olmuş olursunuz bu sizin için küçük ama bizim için çok büyük bi konu geri dönüş sağlarsanız çok mutlu oluruz.