banner565

banner472

banner458

banner457

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi CIO’su Berk Bacakoğlu; “Teknoloji sizi yönetmesin, siz teknolojiyi yönetin”

Her zaman yaptığı işi bir adım daha ileriye taşıma hedefiyle çalışan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) CIO’su Berk Bacakoğlu; kendi yaptıkları işlerin ötesine geçip başkaları ile işbirliği kuran insanları seçen bir liderin başarılı olacağını düşünüyor ve daha teknolojik olmak yerine teknolojiyi iyi ve verimli kullanmanın önemli olduğunu söylüyor. 

CEO 01.05.2019, 07:57 21.05.2019, 11:45
12134
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi CIO’su Berk Bacakoğlu; “Teknoloji sizi yönetmesin,  siz teknolojiyi yönetin”

Sonuç odaklı bir yaklaşımla her zaman yaptığı işi bir adım daha ileriye taşıma hedefiyle çalıştığını belirten Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) CIO’su Berk Bacakoğlu, kalıcı başarıya ancak bütün paydaşların yararına, anlam ve değer odaklı bir iş anlayışı ile ulaşılabileceğini söylüyor.
Berk Bacakoğlu, “Gerek eğitim hayatımda gerekse iş yaşantımda her ne iş yaptıysam en iyi şekilde ve hakkını vererek yapmaya çalıştım. Ürettiğim işlerin kalitesinin her zaman üst düzeyde olmasına özen gösteririm” diyor ve vurguluyor: “Daha teknolojik olmak önemli değil, teknolojiyi daha doğru kullanmak, kaynakları boşa harcamamak, verimli kullanmak önemli. Teknolojinin sizi yönetmesi değil, sizin teknolojiyi yönetmeniz gerekli.”
SBM’nin bir veri merkezi ve bir teknoloji şirketi olduğunu vurgulayan Bacakoğlu, Nisan ayında gerçekleştirdikleri “SBM BT Günleri Dijital Dönüşüm” temalı etkinliklerinde sektöre kısa ve orta vadede hayata geçecek projelerini anlattıklarını ve yönetmekte olduğu birimlerle sigorta şirketlerinin ve sigortalıların ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi ve inovatif çözümler sunmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bacakoğlu; “SBM’deki en büyük şansımız CEO’muz sayın Murat Hakseven gibi vizyoner, yeniliklere açık, sektörün ihtiyaçlarını iyi analiz eden, sektör ve şirket için her zaman var olan ile yetinmeyip daha iyisini hedefleyen bir lider ile çalışmak” diye konuşuyor.
Bilişim teknolojileri sektöründe çok farklı alanlarda uzmanlaşan, işin mutfağından gelen Bacakoğlu, avantaja dönüşen bu yetkinliğin ve tecrübesinin onu ekibi için, her konuda danışabilecekleri iyi bir teknik lider ve aynı zamanda geleceğe ilişkin öngörüleri olan, vizyon çizebilen bir CIO haline getirdiğini anlatıyor. Berk Bacakoğlu’nu farklı kılan bir diğer özelliği ise; bilgilerini paylaşmayı seven bir lider olması: “Hayatım boyunca farklı birçok alanda bilgilerimi başkalarına anlatmaktan hep keyif almışımdır. Son 5 yıl içerisinde bunu iş ortamına da taşıyabilme fırsatım oldu ve çalıştığım şirketlerde sanırım 500’e yakın öğrencim olmuştur.”
Balıkesir, Ankara, sonra İstanbul
Balıkesir’de 1981’de dünyaya “merhaba” diyen Bacakoğlu’nun babası inşaat mühendisi ve müteahhit, annesi ise ev hanımı. Girişimci ve özgür ruhunu, çalışkanlığını babasından alır, stratejik ve planlı düşünmeyi annesinden öğrenir ve bunları harmanlar. İyi bir takım olmanın avantajlarını ikiz kardeşi ve ağabeyiyle omuz omuza erken yaşta öğrenen Bacakoğlu, iş dünyasının cazibesine erken kapılanlardan.
Üç kardeş, inşaat şirketinin yanı sıra birçok farklı iş kolunu bir arada yürüten babalarının yanında iş hayatını tecrübe etmeye başlarlar. Üniversite eğitimine kadar Balıkesir’de okuyan Bacakoğlu, ikiz kardeşi ile birlikte Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanır. O sırada Hacettepe İngilizce İşletme bölümünde okuyan ağabeyleri ile birlikte düzenlerini çok da değiştirmeden Ankara’da yaşamaya başlarlar.
Üniversite mezuniyeti sonrasında İstanbul’da bir yazılım şirketinde Yazılım Mühendisi olarak çeşitli uluslararası projelerde çalışmaya başlar. İş hayatına devam ederken bir yandan Yeditepe Üniversitesi İngilizce İşletme (MBA) Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Bacakoğlu, sırasıyla Acıbadem Sigorta’da ve BT Grup şirketlerinde Proje Takım Lideri, Turkcell A.Ş.’de Veri Ambarı ve İş Zekası Proje Sorumlusu olarak görev alır. Turkcell’de çalışırken yurtdışındaki diğer operatörlere Türkiye’de kazandığı tecrübeleri aktarma fırsatı doğar ve bir ekip kurarak Avrupa ve Asya’daki farklı GSM operatörlerine 3 yıl boyunca danışmanlık verir. Bu süre zarfında ekibin takım liderliğinin yanı sıra uçtan uca tüm süreci yönetir. Kariyerine daha sonrasında Akbank A.Ş.’de BT Kurumsal Mimari’de görev alarak devam eder ve 2018 Ağustos’ta SBM bünyesine CIO olarak katılır.
Bacakoğlu, “Kariyerim boyunca ‘telekom, finans ve sigorta’ sektörlerinde farklı pozisyonlarda çalıştım, bu sektörlerde çalışırken hem teknik hem de yönetim konularında rutin bir çalışma ortamının oluştuğunu hissettiğimde her zaman dışına çıkmaya çalıştım. Çünkü kişinin gerçek gelişiminin bu ortam dışında olduğuna inanıyorum” diye konuşuyor.
Ailenin önemi
Berk Bacakoğlu’na göre; iş ve sosyal ilişkilerin başarısı iyi bir aile hayatıyla sağlanabilir: “İyi bir aile hayatınız yoksa diğer tüm iş ve sosyal ilişkilerinizin de yolunda gitmeyeceğine inananlardanım. Her gün yoğun bir iş temposundan çıkıp eve ailemin yanına geliyorum. Son iki buçuk yıldır en büyük ilgi alanım küçük oğlumla oyun oynamak. ” Bacakoğlu ailesiyle sinemaya, tiyatroya gitmeyi, yüzmeyi ve snowboard yapmayı seviyor.
İngilizce’yi uzun yıllardır hem iş hem de sosyal hayatında kullanan Bacakoğlu, çalışma hayatının 3 yıl kadarlık bir kısmında da yurtdışında çalıştığını, bu süreçte aktif olarak İngilizce kullanmasına ek olarak ülkenin ana dili olan Rusça’yı da öğrendiğini belirtiyor.
Harvard Business Review, KobiEfor, Gartner araştırmalarını düzenli takip ediyor. Yurtdışı seyahatlerinin insanın ufkunu açtığını, farklı kültürleri tanıma olanağı sağladığını düşünüyor: “Son 5 yılda ailemle birlikte 35’e yakın ülke gezdik. Bunlar arasında beni en çok etkileyen ve tekrar tekrar gitmek istediğim yerler arasında Tokyo,  Kitzbühel (Avusturya), Toronto (Kanada), Stockholm’ü (İsveç) sayabilirim. Dinlenme için tekrar tercih edebileceğim yerler arasında da Seyşeller ve Bali’yi söyleyebilirim. Yeni seyahat rotamızda ise Grönland ve Alaska var.”

Yorumlar (0)