banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Yeni bölümler ve fakülteler açacak; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, şehrin yıldızını parlatacak

CWUR 2023 Dünya Üniversite Sıralaması’nda En İyi %6.2’lik dilimde yer alan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin Rektörü Prof.Dr. Fatih Yılmaz; üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini, Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde bir meslek yüksekokulu yapılmasını planladıklarını, yeni bölümler ve fakülteler açacaklarını da anlatıyor.

ÜNİVERSİTE 01.05.2024, 00:00 06.05.2024, 10:11
6722
Yeni bölümler ve fakülteler açacak; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, şehrin yıldızını parlatacak
banner623

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin, tarihi ve doğal güzellikler içerisinde ılıman bir iklimde Tokat’ta 1992’de kurulduğunu belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Yılmaz, “Kuruluşunda 2 Fakülte, 3 MYO (Meslek Yüksekokulu) ve 2 Enstitü’yü bünyesinde barındıran Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 32’nci yılında 17 Fakülte, 13 Meslek Yüksekokulu, 2 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuvarı ve 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne sahip durumda. Tokat merkezde 2, ilçelerde ise 8 kampüs olmak üzere toplam 10 kampüste eğitim-öğretim hizmeti verilmektedir” diyor.
Prof.Dr. Fatih Yılmaz, “Üniversitemizin ana hedeflerinden biri çok öğrenci mezun etmek değil, nitelikli bir eğitim anlayışıyla öğrenci mezun etmektir. 35 bini geçen öğrencisiyle Üniversitemizin, bölgesinde, Türkiye’de ve uluslararası arenada başarı grafiği günden güne yükselmektedir. Örneğin; Üniversitemiz, CWUR 2023 Dünya Üniversite Sıralaması’nda ise En İyi %6.2’lik dilimde yer almıştır” açıklamasını yapıyor.

“Tarımsal eğitimde ve bölge tarımında öncü”
Prof.Dr. Yılmaz, ‘Sağlık, Ziraat, Mühendislik ve Eğitim’ alanlarında önemli çalışmalar yürüten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin ‘Tarım ve Hayvancılık’ alanındaki birçok programda ise yetkin üniversiteler arasında yer aldığını söylüyor. Prof.Dr. Yılmaz, Tokat’ın aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu anımsatıyor: “Üniversitemiz, bölgenin vermiş olduğu avantajı kullanarak tarımsal eğitimde ve bölge tarımında öncü konumundadır. Her yıl 1 milyon sebze fidesinin üreticilere dağıtımı, 36 değişik gıda maddesinin üretimi ve pazarlanması, yerel sebze ve asma genotiplerinin korunması çalışmaları gibi birçok faaliyet yürütülmektedir.”

Ödüllü üniversite
Prof.Dr. Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin YÖK tarafından ‘Enerji Depolama’ alanında Uzmanlaşan Üniversite seçildiğine de değiniyor: “Üniversitemiz Taşlıçiftlik Kampüsümüzde bir elektrik üretim santralimiz bulunmaktadır. Bu santralimiz aracılığıyla kampüsün elektrik ihtiyacının yıllık yaklaşık %30’u karşılanmaktadır. Kampüsümüzde yer alan Kompost Üretim Tesisi’nde ise yılda 60 ton kompost elde edilmekte ve kampüs yeşil alanlarında gübre olarak kullanılmaktadır. Bu faaliyetiyle Üniversitemiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında ‘Eğitim’ kategorisinde ödül almıştır.”
İHA’lar, ‘drone’lar: Prof.Dr. Yılmaz, “Üniversitemiz İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) konusunda da önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda birçok kurum ve kuruluş için İHA/Drone tasarımları yapılmıştır. Ayrıca, Üniversitemiz İHA yapımı, kullanımı ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) onaylı ehliyet eğitimi ve İHA ile harita üretimi eğitimi gibi konularda ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim sunabilen üniversitelerimizden birisidir. Bugüne kadar kurumlarımıza 200’ün üzerinde drone satışı yapılmış, üniversitemiz kanalıyla 3000’den fazla vatandaşımıza ‘Drone’ odaklı eğitim hizmeti sunulmuştur” diye konuşuyor.

Nitelikli eğitim-öğretim
Prof.Dr. Yılmaz, nitelikli eğitim-öğretim anlayışının yanı sıra araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinde de önemli bir kurum olma özelliği taşıyan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin bünyesindeki 1500’ün üzerindeki akademik personelin alanında önemli araştırmalara imza attığını, aynı zamanda eğitim-öğretim faaliyetlerini de gerçekleştirdiklerini söylüyor: “Üniversitemiz Öğretim Üyeleri, Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer almışlardır. Üniversite olarak kaliteye ve akreditasyona da çokça önem verilmektedir. Şimdilik ‘Gıda Mühendisliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Tarih’ bölümlerimiz akredite edilmiştir. Ancak, tüm programlarımızın akredite edilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Kurumsal akreditasyon için ise YÖK’e başvuru yapılmıştır.”

Üniversite-sanayi işbirliğine verilen önem
Tokat OSB’de bir meslek yüksekokulu yapılacak: Prof.Dr. Fatih Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin çağın gereksinimlerini iyi okuyan ve analiz eden bir üniversite olduğunu kaydediyor: “Tokat Valiliği, Üniversitemiz ve kampüsümüz içerisinde bulunan Teknopark arasında bir işbirliği protokolü imzalanmıştır.  Proje ve Destek Ofisi İşbirliği Protokolü kapsamında ortak çalışmalar teşvik edilmektedir.” Öğrenciler ve akademisyenlerin projelerinin hayata geçirilmesinde de teşvik edildiğini ifade eden Prof.Dr. Yılmaz, Tokat Teknopark aracılığıyla hem öğrenci hem akademisyen hem de sektör temsilcilerinin proje geliştirmelerine katkı sunulduğunu paylaşıyor: “Üniversitemiz tarafından ülkemizin ara eleman ihtiyacının karşılanması için Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde bir meslek yüksekokulunun yapılması planlanmaktadır.”

Öğrenci odaklı eğitim anlayışı
“Üniversitemiz öğrenci odaklı bir eğitim anlayışını hayata geçiren, buna yönelik çalışma ve uygulamalar yapan bir üniversitedir” diyen Prof.Dr. Yılmaz, şunları anlatıyor: “Asli amacımız tabii ki öğrencilerin nitelikli eğitim almasını sağlamak. Ama bunun yanı sıra öğrencilerimizin Ar-Ge faaliyetleri yapmalarını ve iş hayatına hazırlanmalarını da sağlamaktayız. Bunun için sektörün talep ettiği ihtiyaçlara yönelik olarak öğrencilere eğitim hayatları süresince ara eğitimler ve uygulama imkânları tanıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde yer alan Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla sektörün ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler öğrencilerimize sunulmaktadır. Öğrencilerimizi sektör temsilcileriyle buluşturuyor, onların çeşitli iş kollarında çalışma ve staj imkânı elde etmesini sağlıyoruz. Ayrıca, öğrencilerimizin projelerinin desteklenmesi için akademik destek sağlanmaktadır. Bu anlamda birçok öğrencimizin projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye başlanmıştır.”
Prof.Dr. Yılmaz, bunlara ek olarak, Üniversite tarafından öğrenciler için Ders Dışı ve Sosyal Öğrenme Transkripti Uygulaması, Dil Cafe, Değerler Eğitimi, Şehir ve Kültür dersleri gibi faaliyetler yürütüldüğünü, bu katkılarla da öğrencilerin hem eğitim hem sosyalleşme hem de kültürel zenginliklerin bilinciyle Üniversite’den mezun olduğunu kaydediyor.

Yeni bölümler ve fakülteler
Prof.Dr. Fatih Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde önümüzdeki dönem itibariyle ‘Eczacılık, Grafik Tasarım, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Endüstri Mühendisliği, Mimarlık, Yönetim Bilişim Sistemleri, Elektronik Ticaret ve Yönetimi’ bölümlerine öğrenci kabulünün başlayacağını açıklıyor: “Üniversitemizde Veterinerlik Fakültesi’nin kuruluşu için YÖK’e başvuru yapılmıştır. Ayrıca Havacılık Yüksekokulu ve Turizm Fakültesi’nin kuruluşu için de girişimlerde bulunulmuştur.”
Yatırımlar: Prof.Dr. Yılmaz, Üniversite’nin yeni yatırımları hakkında şu bilgileri veriyor: “Üniversitemiz Taşlıçiftlik Kampüsümüzde Rektörlük, TÖMER binası, Mehmet Emin Saraç Camii inşaatları devam etmektedir. Ali Şevki Erek Yerleşkemizde ise Tıp Fakültesi Amfi Binası inşaatı devam etmektedir. Yine Tokat’a bağlı Sulusaray ilçemizde Sulusaray Rehabilitasyon Merkezi binasının inşaatı bitmiş olup tefrişat alımı devam etmektedir. Bu yıl itibariyle Taşlıçiftlik Kampüsümüzde Hukuk Fakültesi ve ekmek fırını inşaatına başlanmıştır. Yakın bir zaman içerisinde ise Ali Şevki Erek Yerleşkemizde hastane acil servis ek binası, Taşlıçiftlik Yerleşkemizde süt işleme tesisi ve anaokulu inşaatına başlanacaktır.”
Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi: Prof.Dr. Yılmaz, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Taşlıçiftlik Kampüsü’nde bulunan Tokat Teknopark ile verimli işbirlikleri gerçekleştirildiğini belirtiyor: “Yazılım, havacılık, tarım, sağlık gibi birçok sektörde girişimcilerimize destek sağlanmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisimiz aracılığıyla da akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve sanayiciler arasında bir köprü kurulmaktadır. Aynı zamanda yapılan akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı bir şekilde ticarileşmesine ilişkin faaliyetler yürütülmektedir. Projesi olan akademisyen ve öğrencilerimiz bu anlamda desteklenmekte ve teşvik edilmektedir.”

Yorumlar (0)