banner565

banner472

banner458

banner457

Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, ilin gelecek vizyonunu açıkladı; “Sanayi ve turizmin çekim merkezi”

Kaya tuzunun başkenti Çankırı, sanayi ve turizmin çekim merkezi olmayı hedefliyor. Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, bu hedef doğrultusunda önümüzdeki 1-2 yıllık zaman sürecinde ciddi turizm ve sanayi altyapı yatırımlarının tamamlanacağını açıklıyor.

AYIN KONUĞU 01.01.2019, 08:00 31.01.2019, 10:39
11771
Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, ilin gelecek vizyonunu açıkladı; “Sanayi ve turizmin çekim merkezi”

Çankırı’da kişi başına düşen GSMH  2004 yılında 4.500 dolar, 2014 yılında 8.700 dolar. Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, “Bunun önümüzdeki yıllarda ivmelenerek artacağını öngörmekteyiz” diyor.
Vali Aktaş il ekonomisinin dinamizmini örneklerle açıklıyor:“İlimizde doğrudan yabancı yatırımlar kapsamında Japon otomotiv lastiği imalat firması Sumitomo’nun 500 milyon dolarlık yatırım yapmış olması ilimiz ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Çankırı’da yalnızca lastik ve kauçuk sektöründe bu yıl içinde 180 milyon dolarlık ihracat yapılmasını öngörmekteyiz. Bu işletmemiz yaklaşık 1.700 kişilik istihdam oluşturmaktadır. Yatırım tamamlandığında 2.500 kişilik istihdam öngörülmektedir.
Türkiye’nin sayılı otomotiv akü imalatı yapan tesisimiz de Çankırı’da faaliyet göstermekte, toplam 250 kişi istihdam edilmektedir. Hedef 400 kişinin istihdam edilmesidir.
Şabanözü ilçemizde elektrikli ev aletleri imalatı yapan tesislerde tüm Türkiye’ye ve dünyaya gönderilen ürünler üretilmektedir. Bunlar ülkemizin yüksek teknolojili ürünler üretmesi açısından ilimizdeki büyük yatırımlardır.”

Çankırı’da sanayiye yatırım avantajlı
-
 Faal 3 adet çorap imalat tesisi Türkiye’de alanında ilk sıralarda.
- Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ‘işsizlik sorunu olmayan ilçe’ olarak adından söz ettiriyor.
-
 Savunma sanayi, tekstil sektörü-özellikle çorap imalatı- ve gıda alanındaki işletmelerin Çankırı’da ciddi yatırımları bulunuyor.
- Tekstil ilde işletme bazında en fazla istihdam oluşturan sektör.
- Çankırı’da 4’ü faal olmak üzere toplam 6 OSB bulunuyor.

Vali Aktaş, ilin yatırım avantajlarından söz ediyor: “Çankırı’nın yatırım teşvik sisteminde 5. Bölge olarak tanımlanmış olması; Organize Sanayi Bölgeleri’ne yapılacak yatırımların 6. Bölge desteklerinden faydalanıyor olması yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmaktadır. Savunma sanayii, otomotiv yan sanayi, metal sanayi, mobilya imalatı, tekstil ve hazır giyim, sağlık ve medikal sektörleri ve elektrikli ev aletleri ilimiz açısından önemli sektörlerdir.”

Savunma sanayi kümelenmesi
Türkiye’de Kırıkkale ve Ankara’dan sonra savunma sanayisine yönelik üretim yapan MKE’nin (Makine ve Kimya Endüstrisi) tesislerinden biri Çankırı’da bulunuyor. Vali Aktaş, bu tesiste 20 ve 35 mm çift namlulu uçaksavar topları üretildiğini ve tesiste yeni yatırımlar yapıldığını aktarıyor: “Bu tesis savunma sanayisinde söz sahibi bir konumdadır ve son birkaç yıldır ciddi yatırımlar yapılarak tesisin kapasitesi artırılmaktadır. Aynı şekilde TCDD’nin makas fabrikası da Çankırı’da üretim yapmaktadır. Kamu-özel sektör (TCDD-Kardemir-Voestalpin) iştirakiyle kurulmuş olan demiryolu makas sistemleri ekipmanları üreten Vademsaş firması da Çankırı’da faaliyet göstermektedir.

Yatırımcı çağrılıyor
Ankara’nın Akyurt ilçesine 60 km mesafede 593 hektar alanda kurulan Yakınkent OSB’nin Çankırı’nın sanayiye verdiği önceliği gösterdiğini ifade eden Vali Aktaş, “Bu alan, Ankara Başkent OSB’nin yarısı kadar bir alanı oluşturmaktadır. Şu anda bu OSB’de yaklaşık 3.500 kişilik istihdam sağlanmıştır. Yalnızca bu OSB’de asgari 10.000 çalışana ulaşma hedefimiz bulunmaktadır. Bu OSB’mizde otomotiv yan sanayi, savunma sanayi ve tekstil gibi alanlarda yatırımlar bulunmaktadır” diyor.
Vali Hamdi Bilge Aktaş, İstanbul’dan gelecek yatırımcılar için en uygun yatırım bölgesinin ise Çerkeş OSB olduğuna dikkat çekiyor: “İstanbul’a karayolu ile yaklaşık 4 saat, aynı zamanda Ankara, Esenboğa Havalimanı’na yalnızca 1 saat mesafededir. Teşvik sisteminde yatırımcılara vergi indirimi ve sigorta primleri açısından 6. Bölge destekleri sunulmaktadır. İstanbul’da yatırım için alanlar m2 bazında 600 doları bulmaktadır. Çankırı’da ise yatırım yerleri yatırımcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır.”

Kaya tuzu başkenti
Vali Hamdi Bilge Aktaş, ilin gelecek vizyonunu çiziyor; “Yakın zaman içinde ilimizin bir sanayi ve turizm çekim merkezi olmasını hedeflemekteyiz. Önümüzdeki 1-2 yıllık zaman sürecinde ciddi turizm ve sanayi altyapı yatırımları tamamlanacaktır” diyor. Bu vizyonun köşe taşları şunlar:
“Çankırı’mız kaya tuzunun başkentidir. Kaya tuzu doğallığı, zararlı dış etkilerden uzak oluşu ve içerisinde barındırdığı çok sayıda minerallerle biliniyor. Yaklaşık 5.000 yıldır yararlanılan Çankırı Tuz Mağarası,  Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervlerini barındırıyor. Türkiye’nin sofrasında bizim tuzumuz vardır’ diye gururla söyleyebiliriz. Türkiye’de ziyaretçilere açık ilk ve tek tuz mağarasıdır. İçerisinde tuzdan heykellerin sergilendiği bir alan mevcut. Çalışmaların tamamlanmasıyla mağaranın turizm amaçlı kullanımı yanında astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisine yönelik tuz terapi odaları hizmete sunulacak; böylelikle mağara sağlık turizmi açısından da önemli bir mekân haline getirilecektir.
Ilgaz Dağı, kongre turizminin merkezi haline gelecek: Ilgaz Dağı ve ilçesi kış turizmi konusunda önemli bir potansiyele sahip. Kış sporlarının yanı sıra dağ yürüyüşü, kros, dağ bisikleti, kampçılık, izcilik, karavan turizmi, dağcılık gibi etkinliklere uygun ve yılın 12 ayına hitap eden turizm hareketini bünyesinde barındırıyor. Ilgaz’ı Türkiye’nin Davos’u yapma amacıyla bölgeye büyük yatırımlar yapılması konusunda çalışmalar sürdürülüyor ve projeler hazırlanıyor. Hayata geçirilmesi planlanan Ilgaz Doruk Otel Projesi ile Ilgaz Dağı’nı kongre turizmi merkezi haline getirme arzusundayız. Ilgaz Yıldıztepe Turizm Merkezimiz, Ankara’ya yakın olmanın avantajı sayesinde kış turizminde büyük bir sinerji oluşturmaktadır.
Kurşunlu ilçesi Çavundur Termal Kaynağı ve Kaplıca Tesisleri, faydanılması gereken değerlerimizdendir.
Çankırı Müzesi’nde 8.5 milyon yıllık fosiller: Çankırı’da bulunan Çorakyerler kazı alanında 8.5 milyon yıl öncesine ait fosiller çıkarılmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır süren kazılarda çıkarılan fosillerin incelenmesi sonucunda bulunan bazı hayvan türlerinin sadece Çankırı’ya has olduğu tespit edilmiştir; bunların bir kısmı Çankırı Müzemiz’de sergilenmektedir.”

Bilinmesi gerekenler
Çankırı’nın sanayi şehri olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Vali Aktaş ile söyleşimizin önemli  noktalarından birkaçı da şöyle:
-
 Çankırı Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin 2020’de faaliyete geçmesi planlanıyor.
- Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde 15.391 öğrenci ve 629 akademik personel mevcut.
- Valilik koordinasyonundaki Çankırı KÜSİ çalışma grubunun katkılarıyla özel sektör tarafından Bakanlık onayıyla Çankırı’da TR82 bölgesinin ilk Ar-Ge merkezi kuruldu.
- Çankırı’da yaklaşık 5.800 KOBİ faaliyette.
-
 Çankırı Korgun OSB’de, 2019’da güneş enerjisi paneli üretilecek.
- Çerkeş OSB’de ses ve yangına dayanıklı ahşap kapı imalatı yapılacak.

Yorumlar (0)